ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν

Μπάιντεν: Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε άλλες επιλογές από «στρατιωτική αποχώρηση ή κλιμάκωση» στον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία που είχε εγκρίνει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ με τους Ταλιμπάν.

«Είχαμε μόνο τις εξής επιλογές: Είτε να τηρήσουμε τη δέσμευση που ανέλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση και να αποχωρήσουμε από το Αφγανιστάν, είτε να πούμε ότι δεν φεύγουμε και να στείλουμε πίσω δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στον πόλεμο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο.

«Η πραγματική επιλογή ήταν μεταξύ αποχώρησης ή κλιμάκωσης. Δεν επρόκειτο να παρατείνω αυτόν τον ατέρμονο πόλεμο και δεν πρόκειται να παρατείνω μια ατέρμονη αποχώρηση». Η αποχώρηση από το Αφγανιστάν ήταν η «καλύτερη απόφαση» για τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

«Σας δίνω τον λόγο μου, από τα βάθη της καρδιάς μου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, μια σοφή απόφαση και η καλύτερη απόφαση για την Αμερική», ανέφερε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «εξαιρετική επιτυχία» τον απεγκλωβισμό από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι η επιχείρηση εκκένωσης θα μπορούσε να γίνει με έναν πιο συντεταγμένο τρόπο. 

Τόνισε δε ότι προτεραιότητα του αποτελεί η διασφάλιση ότι το Αφγανιστάν δεν χρησιμοποιηθεί ποτέ για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. 

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε σήερα το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) ότι οι ΗΠΑ δεν «τελείωσαν» μαζί του, μετά την επίθεση την περασμένη εβδομάδα κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

«Ως ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε την ασφάλειά μας είναι μέσω μιας σκληρής, ανελέητης, στοχευμένης και ακριβούς στρατηγικής που καταδιώκει την τρομοκρατία εκεί που βρίσκεται σήμερα. Όχι εκεί που ήταν πριν δύο δεκαετίες», συμπλήρωσε. 

Διαβάστε: Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν πανηγυρίζουν την νίκη τους

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το 90% των Αμερικανών που επιθυμούσε να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μπόρεσε και το έκανε, υπογραμμίζοντας πως η Ουάσινγκτον παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει τους εναπομείναντες 100 έως 200 Αμερικανούς υπηκόους που είχαν κάποια πρόθεση να εγκαταλείψουν την χώρα.

Πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους ήταν άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα και επί μακρόν κάτοικοι, οι οποίοι είχαν νωρίτερα αποφασίσει να παραμείνουν στη χώρα επειδή είχαν οικογενειακές ρίζες στο Αφγανιστάν. «Η ουσία είναι πως το 90% των Αμερικανών που ήταν στο Αφγανιστάν και ήθελε να φύγει κατάφερε να φύγει», είπε. «Για τους εναπομείναντες Αμερικανούς δεν υπάρχει καμία προθεσμία. Είμαστε δεσμευμένοι να τους απεγκλωβίζουμε αν θέλουν να φύγουν».

Σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ηγείται συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών για να διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε Αμερικανό, Αφγανό σύμμαχο ή ξένο υπήκοο που επιθυμεί να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας της χώρας από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.

Τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα καταστήσει τους ηγέτες των Ταλιμπάν υπόλογους αν δεν τηρήσουν την δέσμευσή τους για ελεύθερη μετακίνηση.

«Οι Ταλιμπάν έχουν αναλάβει δημόσιες δεσμεύσεις, που μεταδίδονται σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα σε όλο το Αφγανιστάν, για ασφαλή διέλευση για οποιονδήποτε θέλει να φύγει, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συνεργάζονταν με Αμερικανούς», είπε. «Δεν παίρνουμε μόνο το λόγο τους, αλλά περιμένουμε τις πράξεις τους και έχουμε μόχλευση για να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν».

Ο Μπάιντεν συμπλήρωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήρθε από τον Μάρτιο σε επικοινωνία 19 φορές με Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, προσφέροντάς τους βοήθεια να φύγουν από τη χώρα.

Αφού ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού για απεγκλωβισμό ανθρώπων από τη χώρα πριν από 17 ημέρες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ήρθαν ξανά σε επαφή και εντόπισαν περίπου 5.000 Αμερικανούς που είχαν αποφασίσει νωρίτερα να παραμείνουν στη χώρα, αλλά πλέον ήθελαν να φύγουν, γνωστοποίησε. 

Κατέληξε λέγοντας ότι περισσότεροι από 5.500 Αμερικανοί απεγκλωβίστηκαν, μαζί με χιλιάδες πολίτες και διπλωμάτες από συμμαχικές χώρες, καθώς και 2.500 αφγανικό απασχολούμενο προσωπικό στην αμερικανική πρεσβεία μαζί με τις οικογένειές τους, και χιλιάδες Αφγανοί μεταφραστές και διερμηνείς κ.α. που συνεργάστηκαν με τις ΗΠΑ. 

Μπάιντεν: Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν-1

Οι ταλιμπάν χλευάζουν τις ΗΠΑ

Υποστηρικτές των Ταλιμπάν περιέφεραν φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές και σημαίες του ΝΑΤΟ στην ανατολική πόλη Χοστ, σε μια χλευαστική εικονική κηδεία, στο πλαίσιο των εορτασμών τους σε όλη τη χώρα μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανικών στρατιωτών.

Η εικονική κηδεία, στην οποία περιέφεραν φέρετρα καλυμμένα με γαλλικές και βρετανικές σημαίες στους δρόμους που ήταν γεμάτοι από κόσμο, σηματοδότησε το τέλος ενός 20ετούς πολέμου και μια βιαστική και ταπεινωτική έξοδο για την Ουάσινγκτον και τους νατοϊκούς συμμάχους της.

Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν ψηλά τα όπλα, ενώ άλλοι ύψωναν σημαίες των Ταλιμπάν ή τράβαγαν φωτογραφίες την πομπή με κινητά τηλέφωνα.

«Η 31η Αυγούστου είναι η επίσημη Ημέρα Ελευθερίας μας. Αυτή την μέρα, αμερικανικές δυνάμεις κατοχής και δυνάμεις του ΝΑΤΟ εγκατέλειψαν τη χώρα», δήλωσε ο αξιωματούχος των Ταλιμπάν, Κάρι Σαγίντ Χόστι, στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Zhman TV κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής κάλυψης του γεγονότος.

Τηλεοπτικά πλάνα από την Χοστ κοινοποιήθηκαν ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης μαζί με άλλα βίντεο που δείχνουν εορτασμούς με πυροβολισμούς στην πρωτεύουσα Καμπούλ και έναν άνδρα να κρέμεται από ένα αμερικανικό ελικόπτερο Black Hawk, το οποίο κάνει κύκλους πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αφγανιστάν, την Κανταχάρ. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει την αυθεντικότητα των βίντεο.

Οι τελευταίοι Αμερικανοί επιβιβάστηκαν στην τελευταία πτήση από το Αφγανιστάν ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, τερματίζοντας τη χαοτική επιχείρηση απεγκλωβισμού 123.000 αμάχων από το Αφγανιστάν.

Μπάιντεν: Εξαιρετική επιτυχία ο απεγκλωβισμός από το Αφγανιστάν-2

Σε μια αιφνιδιαστική επιστροφή του στην εξουσία, το ισλαμιστικό κίνημα ανέτρεψε μια κυβέρνηση που στηρίχθηκε και εξοπλίστηκε από τις ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν άρπαξαν όπλα αμερικανικής κατασκευής που άφησαν πίσω τους οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες αμαχητί τράπηκαν σε φυγή. 

Άλλες εικόνες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο σήμερα έδειχναν μέλη των Ταλιμπάν να περπατούν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ φορώντας αμερικάνικες στρατιωτικές στολές εργασίας, άλλα να κρατούν αστραφτερά τουφέκια και άλλα να δοκιμάζουν διόπτρες νυχτερινής όρασης ή να περιεργάζονται αμερικανικά ελικόπτερα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι ο αμερικανικός στρατός δεν ανησυχεί από τις εικόνες καθώς τα ελικόπτερα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και να πετάξουν.

Οι αμερικανικές δυνάμεις αποχωρώντας κατέστρεψαν περισσότερα από 70 αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης. Απενεργοποίησαν επίσης τα συστήματα αεράμυνας που αναχαίτισαν μια απόπειρα επίθεσης με ρουκέτες του Ισλαμικού Κράτους την παραμονή της αμερικανικής αποχώρησης.

Κατάρ

Το Κατάρ ζήτησε σήμερα από τους Ταλιμπάν να δεσμευτούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντελραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε ότι δεν είναι προτεραιότητα για τη χώρα του να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν ως κυβέρνηση του Αφγανιστάν αλλά ότι η συνεργασία με το ισλαμιστικό κίνημα μπορεί να είναι θετική.

«Υπογραμμίσαμε τη σημασία της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τη σημασία της συνεργασίας των Ταλιμπάν στον τομέα αυτό», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ντόχα που παραχώρησε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.