Αφγανιστάν: Ο τελευταίος των Αμερικανών στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Ο τελευταίος των Αμερικανών στην Καμπούλ

Ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, αποχώρησε χθες από το Αφγανιστάν.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ανέκφραστο πρόσωπο, μόνος και σκυφτός, κρατώντας το όπλο του ανά χείρας και τυλιγμένος σε ένα απόκοσμο πράσινο φως, ο υποστράτηγος Κρίστοφερ Ντόναχιου, διοικητής της 82ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, ήταν ο τελευταίος Αμερικανός που αποχώρησε κατά τη χθεσινή νύχτα από το Αφγανιστάν. Η φωτογραφία του, που είναι τραβηγμένη με φακό νυχτερινής όρασης και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Πεντάγωνο, έγινε σύμβολο του άδοξου τέλους μιας επιχείρησης που κράτησε δύο δεκαετίες και είχε ως αποτέλεσμα την αποκατάσταση των Ταλιμπάν στην αφγανική εξουσία. 

Ο Ντόναχιου έμεινε τελευταίος, προτού επιβιβαστεί σε ένα αεροσκάφος C-17 στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, την ώρα που εξέπνεε η διορία που είχαν θέσει οι ίδιες οι ΗΠΑ για την απόσυρση των δυνάμεών τους. Το συνταρακτικό στιγμιότυπο αναρτήθηκε στον λογαριασμό Twitter του αμερικανικού Πενταγώνου, αναγνωρίζοντας τον Ντόναχιου ως τον τελευταίο στρατιώτη αυτού του παρατεταμένου πολέμου, στον οποίο υπηρέτησαν περισσότεροι από 775.000 Αμερικανοί τα τελευταία 20 χρόνια. Ο Ντόναχιου μετέβη στο Αφγανιστάν μέσα στον Αύγουστο για να συνδράμει στην ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ ενόψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου. 

Πρώην ειδικός συνεργάτης του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, ο Ντόναχιου είχε διατελέσει διοικητής της κοινής δύναμης ειδικών αποστολών στο πλαίσιο της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Freedom’s sentinel» (Φρουρός ελευθερίας). Σύμφωνα με την εφημερίδα USA Today, είχε αποφοιτήσει από τη στρατιωτική ακαδημία των ΗΠΑ το 1992 και είχε κληθεί 17 φορές για να επιβλέψει τις επιχειρήσεις σε Αφγανιστάν, Ιράκ,  Συρία, Βόρεια Αφρική και Ανατολική Ευρώπη. 

Μιλώντας μετά την αναχώρηση του Ντόναχιου από την Καμπούλ, ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, επικεφαλής της κεντρικής αμερικανικής διοίκησης, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου: «Ενα από τα τελευταία πράγματα που έκανε ο υποστράτηγος Ντόναχιου ήταν να μιλήσει με τον διοικητή των Ταλιμπάν, με τον οποίο είχε αναλάβει τον συντονισμό της αποχώρησης, για την ώρα κατά την οποία επρόκειτο να φύγουμε, ώστε να γνωρίζουν ότι φεύγουμε». Πριν απογειωθεί το αεροσκάφος, ο Ντόναχιου έστειλε ένα τελευταίο μήνυμα: «Κάνατε καλή δουλειά, είμαι περήφανος για όλους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή