Αφγανιστάν: Διεργασίες Λονδίνου με Ταλιμπάν για ασφαλή έξοδο Βρετανών και Αφγανών

Αφγανιστάν: Διεργασίες Λονδίνου με Ταλιμπάν για ασφαλή έξοδο Βρετανών και Αφγανών

Συναντήσεις για την ασφαλή αποχώρηση όσων επιθυμούν από τη χώρα

1' 9" χρόνος ανάγνωσης

Απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν διεξάγει το Λονδίνο προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε ξανά την εξουσία στο Αφγανιστάν τη 15η Αυγούστου θα επιτρέψει στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου και Αφγανούς οι οποίοι εργάστηκαν για τον στρατό ή κρατικές υπηρεσίες του την ασφαλή έξοδο από τη χώρα, ενημέρωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος αργά χθες Τρίτη.

Ο ειδικός επιτετραμμένος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για το Αφγανιστάν, ο Σάιμον Γκας, μετέβη στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, για να συναντήσει αντιπροσώπους των Ταλιμπάν, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Ο κ. Γκας «συναντάται με αντιπροσώπους των Ταλιμπάν για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχει η ασφαλής διέλευση εκτός Αφγανιστάν για τους Βρετανούς υπηκόους και Αφγανούς που εργάστηκαν για εμάς τα τελευταία 20 χρόνια», σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε ακόμη: 

Οι ΗΠΑ ολοκλήρωσαν την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεών τους από το Αφγανιστάν τη Δευτέρα, τερματίζοντας 20 χρόνια πολέμου. Η έκβαση του πολέμου ήταν η επάνοδος στην εξουσία των Ταλιμπάν, των ισλαμιστών που ανέτρεψαν οι αμερικανικές δυνάμεις όταν εισέβαλαν το 2001.

Η βρετανική στρατιωτική αποστολή στο Αφγανιστάν τερματίστηκε το Σάββατο, όταν αναχώρησε η τελευταία πτήση από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ. Τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, το Λονδίνο απομάκρυνε πάνω από 15.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, «μερικές εκατοντάδες» Βρετανοί εξακολουθούν να βρίσκονται στην αφγανική επικράτεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ