Επισείουν την «αριστερή απειλή» στη Γερμανία

Επισείουν την «αριστερή απειλή» στη Γερμανία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησής της εξαπέλυσε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, κατηγορώντας τον Ολαφ Σολτς για το γεγονός ότι, ως υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το κόμμα της Αριστεράς. «Με εμένα ως καγκελάριο ποτέ δεν θα υπήρχε κυβέρνηση με συμμετοχή της Αριστεράς. Το αν ο Ολαφ Σολτς συμμερίζεται ή όχι αυτή τη στάση παραμένει ανοικτό», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Υπό αυτές τις συνθήκες υπάρχει πολύ έντονη διαφορά ανάμεσά μας για το πώς βλέπουμε το μέλλον της Γερμανίας». 

Ενα από τα «χαρτιά» του Σολτς, ο οποίος προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου, είναι ότι θεωρείται διάδοχος της Μέρκελ, παρότι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος επιχειρούν να ακυρώσουν αυτή την εντύπωση. «Ο Σολτς έχει απαρνηθεί την πορεία της δημοσιονομικής σταθερότητας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ. «Είναι απόλυτα βέβαιο ότι με τον Σολτς καγκελάριο, στο τέλος μας περιμένουν τα ευρωομόλογα».

Με τα ποσοστά των κομμάτων, όπως καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι θα χρειαστούν τρίτο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το στέλεχος της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς υποστήριξε ότι μόνο σε συνεργασία με το κόμμα του θα μπορέσει η υποψήφια των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και ο Ολαφ Σολτς να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του για αύξηση του κατώτατου μισθού. Η εναλλακτική για τον κοκκινο-πράσινο συνασπισμό είναι η συγκυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους. 

Ως προς την Αριστερά, ο Σολτς έχει θέσει ως προϋπόθεση συνεργασίας το να αναγνωρίσει το κόμμα τη θέση της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή