ΚΟΣΜΟΣ

«Να πληρώνουν τα νοσήλια οι αντιεμβολιαστές»

Ικανοποίηση εκφράζει η Κομισιόν για την επίτευξη του στόχου τού 70% πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων στην Ε.Ε.

«Να πληρώνουν τα νοσήλια οι αντιεμβολιαστές»

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του υπεύθυνου υγείας της Περιφέρειας της Ρώμης, Αλέσιο ντ’ Αμάτο, καθώς ανέφερε πως οι αντιεμβολιαστές που κατακλύζουν τα νοκοσομεία επειδή πάσχουν από κορωνοϊό, πρέπει να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το κόστος της νοσηλείας τους. 

Ο Ιταλός πολιτικός τόνισε στην εφημερίδα Il Messaggero ότι «οι πολίτες που αρνούνται να εμβολιασθούν πρέπει να αναλαμβάνουν τις ευθύνες των επιλογών και των πράξεών τους», συμπληρώνοντας πως οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι που οδηγούνται στο νοσοκομείο μετανιώνουν εκ των υστέρων για τον δισταγμό τους. 

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ζωντανή Ιταλία, Ετόρε Ροζάτο. Ανέφερε πως το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμο και δωρεάν για όλους, συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, δεδομένου ότι το 90% των ασθενών που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας δεν έχει εμβολιαστεί.

Παράλληλα, την ικανοποίησή τους για την επίτευξη του στόχου τού 70% των πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων στην Ε.Ε. εξέφρασαν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας πως η επίμονη μετάλλαξη «Δέλτα» καθιστά επιτακτική ανάγκη την περαιτέρω άνοδο του ποσοστού. 

«Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που κατέστησαν δυνατή αυτή τη μεγάλη επιτυχία, πρέπει όμως να πάμε παρακάτω και να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι Ευρωπαίοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Φον ντερ Λάιεν, τονίζοντας επίσης τη συμβολή της Ε.Ε. στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, νέο ρεκόρ κρουσμάτων κατέγραψε χθες το Ισραήλ, αγγίζοντας τα 11.000 νέα περιστατικά, την ώρα που εξαπλώνεται το μεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα» και εξασθενεί η ανοσία σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες και περισσότερο. Οι αρχές της χώρας ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.