Εμβολιασμός: Θετική ψήφος στον Μακρόν για πιστοποιητικό

Εμβολιασμός: Θετική ψήφος στον Μακρόν για πιστοποιητικό

Η υποχρεωτική επίδειξή του οδήγησε σε κατακόρυφη άνοδο των εμβολιασμών

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το φετινό καλοκαίρι υπήρξε ιδιαίτερα αγχωτικό για τους αξιωματούχους στην κορυφή της γαλλικής κυβέρνησης, καθώς επικρατούσαν έντονοι φόβοι πως η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν για υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά την είσοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους θα πυροδοτούσε διαμαρτυρίες ανά τη χώρα. Πλέον, ενώ η Γαλλία πλησιάζει τον στόχο της να χορηγήσει την πρώτη δόση του εμβολίου σε τουλάχιστον 50 εκατ. πολίτες πριν από το τέλος του καλοκαιριού, οι ανησυχίες έχουν εξαλειφθεί. 

«Συγχαίρουμε τον εαυτό μας, αν και γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε ακόμη φθάσει σε πλήρως ικανοποιητικά αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός σύμβουλος στο Politico, συμπληρώνοντας πως οι Γάλλοι έδωσαν ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης στην πολιτική του Μακρόν και οι διαμαρτυρίες παρέμειναν οριακές. Το γαλλικό πιστοποιητικό COVID-19, ένα ψηφιακό ή χάρτινο έγγραφο που αποδεικνύει τον εμβολιασμό, την πρόσφατη νοσηλεία ή αρνητικό τεστ, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο των πολιτών σε καφέ, εστιατόρια, νοσοκομεία, μουσεία, γκαλερί και μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτή τη Δευτέρα, μάλιστα, το μέτρο επεκτάθηκε και στους υπαλλήλους όλων των χώρων που παραμένουν ανοικτοί στο κοινό.

Διαδηλώσεις κατά του εμβολίου και της υποχρεωτικότητας εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα στους δρόμους του Παρισιού, της Μασσαλίας και άλλων γαλλικών πόλεων, ωστόσο η δυναμική τους φαίνεται πως βρίσκεται σε πτώση. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, περίπου 160.000 πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά του εμβολιασμού, ενώ στα μέσα Αυγούστου ο αριθμός τους άγγιζε τις 215.000, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μακρόν απέτυχαν, επίσης, να εκμεταλλευθούν την όποια δυσαρέσκεια, με την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν να δείχνει απρόθυμη να αναστατώσει τους διχασμένους επί του ζητήματος ψηφοφόρους της και τους Σοσιαλιστές να υποστηρίζουν την υποχρεωτικότητα των εμβολίων, αλλά όχι το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το γραφείο του Γάλλου πρωθυπουργού, πάνω από 12 εκατ. άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να εμβολιασθούν από την ημέρα που ο Μακρόν ανακοίνωσε την εισαγωγή της υποχρεωτικής επίδειξης του πιστοποιητικού, με αρκετούς επιδημιολόγους να πιστώνουν στο μέτρο την ισοπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων στη χώρα. «Εσωσε δεκάδες χιλιάδες ζωές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύμβουλος δημόσιας Υγείας Μαρτίν Μπλασιέ, τονίζοντας πως πρόκειται ίσως για την καλύτερη στιγμή του χειρισμού της υγειονομικής κρίσης από τον Μακρόν. Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων στη χώρα έχει πλέον πέσει κάτω από τις 14.000, έπειτα από την κορύφωσή του με 24.000 περιστατικά στα μέσα Αυγούστου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή