Πανεπιστημιακά κυλικεία για βίγκαν και χορτοφάγους

Πανεπιστημιακά κυλικεία για βίγκαν και χορτοφάγους

Τα 34 καταστήματα που εξυπηρετούν τον φοιτητικό πληθυσμό του Βερολίνου σε τέσσερα ΑΕΙ αλλάζουν τα χειμερινά μενού τους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι φοιτητές των πανεπιστημίων στο Βερολίνο θα αντικαταστήσουν αυτόν τον χειμώνα το currywurst και το σνίτσελ με σπόρους και όσπρια, καθώς οι καντίνες της πανεπιστημιούπολης στη γερμανική πρωτεύουσα κάνουν μεγάλες περικοπές στις επιλογές κρέατος και ψαριού. Οι 34 καντίνες και καφετέριες που εξυπηρετούν τον φοιτητικό πληθυσμό του Βερολίνου σε τέσσερα διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα θα αλλάξουν τα χειμερινά μενού τους, εστιάζοντας σε μια διατροφή ιδανική για χορτοφάγους ή βίγκαν. Το νέο μενού των πανεπιστημιακών κυλικείων θα είναι 68% βίγκαν, 28% χορτοφαγικό και ένα 2% θα βασίζεται στα ψάρια, ενώ η μία και μοναδική επιλογή κρέατος θα προσφέρεται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Οι φοιτητές θα τρέφονται τους χειμερινούς μήνες με θρεπτικά γεύματα που περιλαμβάνουν πιάτα με φαγόπυρο και γλυκοπατάτες στη σχάρα, μαριναρισμένα παντζάρια με σουσάμι και ζυμαρικά με ντομάτα και τυρί. «Σχεδιάσαμε ένα νέο πρόγραμμα διατροφής, κυρίως επειδή οι φοιτητές μας έχουν επανειλημμένως ζητήσει μια πιο φιλική προς το κλίμα και το περιβάλλον προσφορά από τα κυλικεία τους», δήλωσε η Ντανιέλα Κούμλε, μέλος της οργάνωσης που παρέχει οικονομική, κοινωνική, υγειονομική και πολιτιστική υποστήριξη σε φοιτητές που εγγράφονται στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του Βερολίνου, Studierendenwerk.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης παρόχων υποστήριξης φοιτητών Deutsches Studentenwerk, Στέφαν Γκρομπ, τα πανεπιστημιακά κυλικεία και οι καφετέριες σε όλη τη Γερμανία προσφέρουν επί του παρόντος 30%-50% επιλογές για χορτοφάγους έπειτα από χρόνια αυξανόμενης ζήτησης, «αλλά στο Βερολίνο βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα των φοιτητών που ζητούν χορτοφαγικά μενού». 

Το 2019, τα πανεπιστήμια του Βερολίνου εξυπηρέτησαν περίπου 5,6 εκατ. φοιτητές στα κυλικεία τους. Την ίδια χρονιά, μια έρευνα διαπίστωσε ότι το 13,5% του φοιτητικού πληθυσμού της γερμανικής πρωτεύουσας δήλωσε ότι ακολουθεί βίγκαν διατροφή, έναντι του μόλις 1,6% του φοιτητικού πληθυσμού που είναι βίγκαν στο σύνολο της Γερμανίας, ενώ ένα πρόσθετο 33% δήλωσαν ότι ήταν χορτοφάγοι. 

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου έχει μια καντίνα που διαθέτει μόνο χορτοφαγικές επιλογές από το 2010 και ονομάζεται Veggie No 1. Μια καντίνα μόνο για βίγκαν, που ονομάζεται Veggie No 2, άνοιξε τις πόρτες της το 2019. «Η μεγάλη επιτυχία των χορτοφαγικών και των βίγκαν κυλικείων κατέστησε σαφές ότι η καταναλωτική συμπεριφορά των φοιτητών της γερμανικής πρωτεύουσας αλλάζει», δήλωσε η Κούμλε. «Υπάρχει μια σαφής τάση προς λιγότερη κατανάλωση των προϊόντων ζωικής προέλευσης». Η προστασία του κλίματος γίνεται ένα όλο και πιο σημαντικό ζήτημα για τα πανεπιστήμια του Βερολίνου. Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ σχεδιάζει να γίνει κλιματικά ουδέτερο έως το 2030, ενώ το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου ελπίζει να επιτύχει τον ίδιο στόχο έως το 2045. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή