Σ. Μισέλ: Η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία

Σ. Μισέλ: Η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία

Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν εξέθεσαν τη μεγάλη εξάρτηση από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να έχει μεγαλύτερη στρατιωτική αυτονομία, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Απευθυνόμενος στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ στη Σλοβενία, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων δήλωσε ότι η κρίση στο Αφγανιστάν καταδεικνύει ότι η ΕΕ οφείλει να αναλάβει δράση ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για την απομάκρυνση των πολιτών της από καταστάσεις όπως αυτή που δημιουργήθηκε στο Αφγανιστάν τις τελευταίες εβδομάδες.

«Κατά την άποψή μου, δε χρειαζόμαστε άλλο γεωπολιτικό γεγονός για να κατανοήσουμε ότι η ΕΕ πρέπει να προσπαθήσει για περισσότερη αυτονομία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και μεγαλύτερη ικανότητα δράσης ανά τον κόσμο», είπε ο κ. Μισέλ, υπονοώντας ότι η Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στους Αμερικανούς.

Διαβάστε επίσης:

Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν περιπλέκει περαιτέρω τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών για απομάκρυνση πολιτών τους από την ασιατική χώρα μετά την κατάληψη και της αφγανικής πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Οι χώρες-μέλη της ΕΕ βασίζονταν ουσιαστικά εξ ολοκλήρου στο αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό για την ασφάλεια του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ και η αμερικανική αποχώρηση δημιουργεί τεράστιο κενό ασφαλείας, παρά τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για ασφαλή αποχώρηση όσων Αφγανών και αλλοδαπών το επιθυμούν.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή