«Big John»: Στο σφυρί ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτοπα

«Big John»: Στο σφυρί ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτοπα

Για «θαύμα της φύσης και έργο τέχνης» κάνει λόγο ο οίκος δημοπρασιών Drouot

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο σφυρί βγαίνει ένας από τους πιο εντυπωσιακούς σκελετούς δεινοσαύρων παγκοσμίως, ο επονομαζόμενος «Big John», τα οστά του οποίου ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα στη Νότια Ντακότα τον Μάιο του 2014. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σκελετό Τρικεράτοπα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, ο οποίος θα εκτίθεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα στο Παρίσι, προτού βγει σε δημοπρασία τον επόμενο μήνα και πιθανώς περάσει στα χέρια κάποιου συλλέκτη… δεινοσαύρων. Ο παρισινός οίκος δημοπρασιών Drouot, ο οποίος και θα τον δημοπρατήσει, εκτιμά την αξία του περίπου στο ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Ο Τρικεράτωψ αποτελεί έναν από τους πιο «εμβληματικούς» εκπροσώπους των γιγαντιαίων πλασμάτων που κυριαρχούσαν στη Γη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια, λόγω της επιβλητικής και απειλητικής του όψης, η οποία αποθάρρυνε πολλούς σαρκοφάγους κυνηγούς που έβλεπαν σε αυτόν το επόμενο γεύμα τους. Παρότι φυτοφάγος και χωρίς τα πελώρια σαγόνια ενός Τυραννόσαυρου Ρεξ, ο Τρικεράτωψ διέθετε στο κεφάλι του μία εντυπωσιακή πελώρια «περικεφαλαία» με τρία πανίσχυρα κέρατα, τα οποία τον καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνο στη μάχη με τους επίδοξους θηρευτές του, ενώ φέρεται να λειτουργούσαν και σαν το κύριο χαρακτηριστικό προσέλκυσης ταιριού στη διαδικασία του ζευγαρώματος.

Στην περίπτωση του ηλικίας άνω των 66 εκατ. ετών «Big John», το κρανίο και η κερασφόρα «περικεφαλαία» του αποτελούν σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού μεγέθους του σκελετού του (2.62 μέτρα μήκος από τα περίπου 8 μέτρα του συνολικού σκελετού), όντας ένα από τα ελάχιστα σχεδόν πλήρη κρανία Τρικεράτοπα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ. Φέροντας μία τρύπα στον οστεώδη «γιακά» του, ο «Big John» πρέπει να είχε τραυματιστεί, ενδεχομένως και θανάσιμα, σε κάποια αναμέτρηση με άλλον Τρικεράτοπα, προστατεύοντας την περιοχή του ή διεκδικώντας κάποιο θηλυκό για ζευγάρωμα. Όσον αφορά το συνολικό μέγεθος του, πρόκειται για τον μεγαλύτερο Τρικεράτοπα που έχει ανακαλυφθεί ποτέ, με τον σκελετό του να είναι μεγαλύτερος κατά 5-10% από τους υπόλοιπους σκελετούς του είδους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα από παλαιοντολόγους.

«Big John»: Στο σφυρί ο μεγαλύτερος σκελετός Τρικεράτοπα-1
Ένας Τρικεράτοπας κείτεται στο έδαφος δηλητηριασμένος, σε μία κλασική σκηνή της θρυλικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «Jurassic Park» (1993). 

«Πάνω από 60% πλήρης και με ένα κρανίο ολοκληρωμένο κατά 75%, πρόκειται για ένα θαύμα της φύσης και ένα έργο τέχνης», δήλωσε χαρακτηριστικά στον Guardian ο Αλεξάντερ Γκικέλο, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών που βγάζει στο «σφυρί» το προϊστορικό αυτό αριστούργημα. Ο οίκος δημοπρασιών κάνει ορθώς λόγο για «έργο τέχνης» στην περιγραφή του πανάρχαιου αυτού σκελετού, καθώς η συναρμολόγηση των οστών του «Big John» είναι αποτέλεσμα επίπονης δουλειάς ειδικών στην αποκατάσταση προϊστορικών σκελετών.

Παρότι πρόκειται για ένα μοναδικό «έργο τέχνης», ένα τέτοιο αντικείμενο αφορά ωστόσο έναν εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συλλεκτών, ο οποίος δεν ξεπερνά τις μερικές δεκάδες επίδοξους αγοραστές παγκοσμίως. «Σε κάθε δημοπρασία, εμφανίζονται νέα πρόσωπα. Έχουμε δει ιδιοκτήτες ασυνήθιστων χώρων, οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν, ώστε να προσελκύσουν πελάτες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που είναι παθιασμένοι με την επιστήμη και την παλαιοντολογία. Είναι συχνά σχετικά νέοι, προερχόμενοι από τις νέες τεχνολογίες. Στην πραγματικότητα είναι η γενιά του Jurassic Park: Έχουν δει τις ταινίες και έχουν βυθιστεί σε αυτή τη χολιγουντιανή μυθολογία», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Γκικέλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή