Τυφώνας «Αϊντα»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη

Τυφώνας «Αϊντα»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη

Βροχόπτωση-ρεκόρ στη μητρόπολη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε «ιστορικού καιρικού φαινομένου», καθώς η βροχόπτωση-ρεκόρ στη μητρόπολη προκάλεσε πλημμύρες και έκανε πολλούς δρόμους επικίνδυνους ως αδιάβατους.

Εξάλλου η λειτουργία σχεδόν όλων των γραμμών του μετρό της Νέας Υόρκης ανεστάλη αργά το βράδυ της Τετάρτης, καθώς απομεινάρια του κυκλώνα Άιντα, ο οποίος στο μεταξύ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, έφερε καταρρακτώδεις βροχές, ξαφνικές πλημμύρες και ανεμοστρόβιλους στην περιοχή, μετέδωσε το CNN.

Τυφώνας «Αϊντα»: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Νέα Υόρκη-1
Φωτ. Reuters

Η αμερικανική Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε τουλάχιστον πέντε προειδοποιητικά δελτία για ξαφνικές πλημμύρες σε περιοχές από τη Φιλαδέλφεια μέχρι το Νιου Τζέρζι.

Νωρίτερα ο κυβερνήτης της πολιτείας Νιου Τζέρζι, ο Φιλ Μέρφι, κήρυξε επίσης κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της τροπικής καταιγίδας Άιντα.

Χάος στη Νέα Ορλεάνη

Μετά την επέλαση του Τυφώνα Άιντα και τις πλημμύρες που προκάλεσε στην πρωτεύουσα της τζαζ, ακολούθησαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού, γενικευμένες λεηλασίες οικιών και καταστημάτων και πλέον απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε βράδυ.

Η πόλη που ακόμη δεν έχει κλείσει τα τραύματα που είχε αφήσει ακριβώς 16 χρόνια πριν ο τυφώνας Κατρίνα (με 1.800 νεκρούς), κατέγραψε τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς από την Άιντα, παρά το σύστημα προστασίας κατά των πλημμυρών που έχει κατασκευαστεί μετά την Κατρίνα.

Οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να εκτιμήσουν την πλήρη έκταση των καταστροφών καθώς η πτώση εκατοντάδων δέντρων έχει μπλοκάρει δρόμους και εμποδίσει την κυκλοφορία των σωστικών συνεργείων. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσφέρει ομοσπονδιακή αρωγή με ενισχύσεις να καταφθάνουν στη Λουιζιάνα.

Τις πλημμύρες ακολούθησαν φαινόμενα λεηλασιών σε τόσο μεγάλο βαθμό ώστε η δήμαρχος Λα Τόγια Καντρέλ ανακοίνωσε την επ’ αόριστον επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί.

Τελευταίες ειδήσεις

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή