CDC: Απαραίτητη η μάσκα και τα τεστ στα σχολεία

CDC: Απαραίτητη η μάσκα και τα τεστ στα σχολεία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοτικό σχολείο στην κομητεία Μαρίν της Καλιφόρνιας ήταν αρκετά ευσυνείδητο και πιστό στα υγειονομικά πρωτόκολλα για την αποφυγή της έξαρσης του κορωνοϊού. Οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου, τα θρανία είχαν τοποθετηθεί προσεκτικά σε απόσταση δύο μέτρων, και οι μαθητές διατηρούσαν σχετικές αποστάσεις υπό την ακούραστη επίβλεψη των δασκάλων τους. Παρ’ όλα αυτά, το στέλεχος «Δέλτα» κατάφερε να βρει ένα άνοιγμα και να επικρατήσει.

Στις 19 Μαΐου, μια δασκάλα που δεν είχε ακόμα εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού άρχισε να νιώθει κόπωση και ρινική συμφόρηση. Αγνόησε τα συμπτώματα, ερμηνεύοντάς τα ως μια απλή αλλεργική αντίδραση. Παρότι φορούσε συνεχώς μάσκα, έκανε μια εξαίρεση για να διαβάσει δυνατά μια ιστορία στην τάξη της. Οταν έμαθε, δύο μέρες αργότερα, πως ήταν θετική στον κορωνοϊό, η μισή της τάξη είχε ήδη μολυνθεί. Σχεδόν όλοι οι μαθητές που κάθονταν στις δύο πρώτες σειρές βρέθηκαν θετικοί, ενώ το στέλεχος εξαπλώθηκε σε άλλες τάξεις, στα αδέλφια των μαθητών, ακόμη και σε πλήρως εμβολιασμένους γονείς.

Το παράδειγμα «Μαρίν»

Το περιστατικό δημοσιεύθηκε πρόσφατα, μαζί με μια σχετική ανάλυση, από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ως «προάγγελος» για το επιδημιολογικό μέλλον των αμερικανικών σχολείων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, η διευθύντρια του Κέντρου, δρ Ροσέλ Γουαλένσκι, τόνισε πως το σχολείο της Μαρίν αναδεικνύει τον πιθανό κίνδυνο που ελλοχεύει για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών –τη μόνη ομάδα στις ΗΠΑ που δεν λαμβάνει ακόμη εμβόλια του κορωνοϊού– την ώρα που το υπερμεταδοτικό στέλεχος «Δέλτα» θερίζει τη χώρα. Μάλιστα, μια προσομοίωση που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα από εργαστήριο, χρηματοδοτούμενο από το CDC, προέβλεψε πως σε δημοτικά σχολεία που δεν τηρούν την υποχρεωτικότητα της μάσκας ή τακτικές διαδικασίες τεστ, πάνω από 75% των μαθητών κινδυνεύουν να μολυνθούν μόλις στο πρώτο τρίμηνο του ακαδημαϊκού έτους.

Η δρ Λίσα Σαντόρα, μία από τους συγγραφείς της έκθεσης του CDC, ανέφερε πως το περιστατικό στη Μαρίν αποτελεί τέλειο παράδειγμα για το πώς ο συνδυασμός έλλειψης εμβολιασμών και μάσκας μπορεί να οδηγήσει σε ευρεία μετάδοση στα σχολεία. Προειδοποιεί, επίσης, πως εάν αυτό συνέβη στην κομητεία Μαρίν όπου τα εμβολιαστικά ποσοστά είναι αρκετά ικανοποιητικά, οι συνέπειες μπορεί να είναι σημαντικά χειρότερες σε μη εμβολιασμένες κοινότητες ανά τη χώρα.

Η ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας στις ΗΠΑ έχει μετατρέψει τα αμερικανικά σχολεία σε ιδεολογικά πεδία μάχης για τα υγειονομικά μέτρα, καθώς οι Αρχές στις πολιτείες της Φλόριντα, του Τέξας, του Αρκάνσας και της Αριζόνας έχουν προσπαθήσει να απαγορεύσουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα σχολεία. Νωρίτερα, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, απείλησε με κυρώσεις δύο σχολεία που απαίτησαν τη χρήση μάσκας, ενώ στις αρχές της εβδομάδας, ο επίτροπος Παιδείας της πολιτείας, Ρίτσαρντ Κόρκοραν, ανέφερε πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για την προστασία των δικαιωμάτων των γονέων όσον αφορά τη λήψη αποφάσεων περί υγειονομικής προστασίας. «Ξέρουν οι ίδιοι τι είναι καλύτερο για τα παιδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή