Προς εξαφάνιση ένα στα τρία είδη δέντρων

Προς εξαφάνιση ένα στα τρία είδη δέντρων

Σε κίνδυνο βρίσκονται 17.500 είδη, διπλάσια από τον αριθμό των απειλούμενων θηλαστικών, πουλιών, αμφιβίων και ερπετών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σχεδόν ένα στα τρία είδη δέντρων του πλανήτη κινδυνεύει να εκλείψει, σύμφωνα με νέα έκθεση της οργάνωσης Botanic Gardens Conservation International. Σε κίνδυνο βρίσκονται 17.500 είδη, διπλάσια από τον αριθμό των απειλούμενων θηλαστικών, πουλιών, αμφίβιων και ερπετών. «Στον πλανήτη έχουμε σχεδόν 60.000 είδη δέντρων και για πρώτη φορά ξέρουμε ποια έχουν ανάγκη από παρεμβάσεις για την επιβίωσή τους, ποιες είναι οι μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζουν και πού βρίσκονται», δήλωσε η δρ Μάλιν Ρίβερς. 

Τα περισσότερα είδη κινδυνεύουν από την αποψίλωση δασών για να μετατραπούν σε καλλιέργειες ή λόγω υλοτομίας. Ακολουθούν η αποψίλωση για βόσκηση και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και οι πυρκαγιές. Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η οργάνωση είναι η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, αφού τουλάχιστον το 64% των ειδών δέντρων παγκοσμίως βρίσκονται σε τουλάχιστον μία προστατευόμενη περιοχή. Επίσης, η φύλαξη σπόρων ή δέντρων που απειλούνται σε βοτανικούς κήπους, με την ελπίδα της μεταφύτευσής τους στο μέλλον στην άγρια φύση, η εκπαίδευση για τα σωστά προγράμματα αναδάσωσης και η αύξηση της χρηματοδότησης για τη διατήρηση των δέντρων.

Τους τελευταίους τρεις αιώνες η έκταση του πλανήτη που καλύπτεται από δάση έχει μειωθεί κατά 40%, ενώ 29 χώρες έχουν χάσει το 90% της δασοκάλυψής τους. 

Η κρίση της βιοποικιλότητας εξελίσσεται παράλληλα με την κλιματική αλλαγή, για την οποία ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός εξέδωσε χθες νέα στοιχεία που αφορούν την τελευταία πεντηκονταετία. Σύμφωνα με την έκθεση Atlas, οι φυσικές καταστροφές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή πενταπλασιάστηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1970-2019, στοιχίζοντας τη ζωή περισσότερων από 2 εκατ. ανθρώπων, κυρίως στις φτωχές χώρες. Οι συνολικές ζημίες υπολογίζονται σε 3,64 τρισ. δολάρια. Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός υπογράμμισε την ανάγκη επενδύσεων σε συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, τα οποία έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή