Κίνα: Το Πεκίνο απαγορεύει τους «θηλυπρεπείς άντρες» από την τηλεόραση

Κίνα: Το Πεκίνο απαγορεύει τους «θηλυπρεπείς άντρες» από την τηλεόραση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ριζική αναμόρφωση της πελώριας εγχώριας βιομηχανίας του θεάματος προχωράει το Πεκίνο, σε μία απόπειρα να ανακόψει τη «λάθος» πορεία στην οποία βαίνει η κινεζική νεολαία, η οποία, σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, έχει βγει από τον «ίσιο δρόμο». Πολλά ριάλιτι σόου τα οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλή μεταξύ των νεαρών Κινέζων θα απαγορευθούν, ενώ θα πάψουν να προωθούνται στην τηλεόραση οι «θηλυπρεπείς άντρες» και οποιαδήποτε άλλη «αφύσικη αισθητική».

Συγκεκριμένα, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας, κάλεσε τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αποφεύγουν ότι συνιστά την «αφύσικη αισθητική» και το «ανθυγιεινό περιεχόμενο», όπως οι «θηλυπρεπείς άντρες» που χρησιμοποιούν πολύ make up, οι «χυδαίοι influencers», οι υπέρογκοι μισθοί των τηλεοπτικών αστέρων και οι «ανήθικες» προσωπικότητες του θεάματος. Στη θέση τους, τους ζητείται να προωθούν πιο αρρενωπές ανδρικές φιγούρες, εμφορούμενες από παραδοσιακά, επαναστατικά και σοσιαλιστικά ιδανικά. Αντιστοίχως, οι υπάρχουσες εκπομπές που προωθούν τις παραπάνω αξίες και διέπονται από μία έντονη ατμόσφαιρα πατριωτισμού, θα ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση.

Επίσης, η Εθνική Ραδιοτηλεοπτική Διοίκηση της Κίνας ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές και ηθικές παράμετροι της προσωπικότητας ενός ηθοποιού θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ως βασικά κριτήρια για την επιλογή του ώστε να συμμετάσχει σε κάποια τηλεοπτική σειρά ή κινηματογραφική ταινία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, οι νέοι αυτοί κανονισμοί έχουν σκοπό να επανορθώσουν τα φερόμενα προβλήματα που προκαλούν στην έννομη και ηθική τάξη της Κίνας ορισμένοι καλλιτέχνες και ορισμένες τηλεοπτικές περσόνες, οδηγώντας σε χάος και παραφροσύνη τις κοινότητες των θαυμαστών τους και απομακρύνοντας νησίδες της κινεζικής κοινωνίας από την αγάπη για το κόμμα και την πατρίδα. Όλα αυτά τα προβλήματα θα αντικατασταθούν από την αγάπη για την τελευταία και τον σεβασμό για την ηθική και την τέχνη, αναφέρει στις ανακοινώσεις της η κινεζική Εθνική Ραδιοτηλεοπτική Διοίκηση.

Στο μεγαλύτερο βαθμό, υπεύθυνα για όλη την προαναφερθείσα «παρακμή» είναι τα τηλεοπτικά σόου ανάδειξης ταλέντων και νεανικών «ειδώλων», τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν εξελιχθεί σε τεράστιο φαινόμενο στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Βασισμένα σε αντίστοιχες εκπομπές δυτικού τύπου, κατά βάσει της Βρετανίας και της Νότιας Κορέας, τα σόου αυτά έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς στην κινεζική αγορά, φέρνοντας τη δυτική τηλεοπτική πραγματικότητα στον κινεζικό «σοσιαλιστικό παράδεισο».

Πηγή: BBC, THE GUARDIAN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή