Η νέα, «έξυπνη» αιγυπτιακή πρωτεύουσα

Η νέα, «έξυπνη» αιγυπτιακή πρωτεύουσα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΪΡΟ. Στη νέα πρωτεύουσα της Αιγύπτου, στα περίχωρα του Καΐρου, οι κάτοικοι θα χρησιμοποιούν «έξυπνες» κάρτες για να ξεκλειδώνουν τις πόρτες και να πραγματοποιούν πληρωμές, ενώ θα περιηγούνται στο Διαδίκτυο μέσω δημόσιου δικτύου WiFi που θα εκπέμπεται από φανοστάτες. Ενα δίκτυο με τουλάχιστον 6.000 κάμερες θα καταγράφει τη δραστηριότητα σε κάθε δρόμο, παρακολουθώντας πεζούς και οχήματα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την αναφορά οποιασδήποτε ύποπτης κίνησης. 

Η τεχνολογία της «έξυπνης» πόλης απέχει έτη φωτός από τμήματα της υπάρχουσας εκτεταμένης πρωτεύουσας, όπου η κατακερματισμένη υποδομή δημιουργεί ασύμμετρη κάλυψη Διαδικτύου και τηλεφώνου, οι θυρωροί στις πυκνοκατοικημένες πολυκατοικίες σχηματίζουν ένα ανθρώπινο δίκτυο παρακολούθησης και τα διοικητικά καθήκοντα μπορεί να περιλαμβάνουν ώρες αναμονών στις ουρές. 

Η μέχρι τώρα ονομαζόμενη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει 6,5 εκατ. κατοίκους και αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες της στους πρώτους δημοσίους υπαλλήλους μέσα στο τρέχον έτος. Ορισμένοι Αιγύπτιοι θεωρούν ότι η νέα πρωτεύουσα προορίζεται για την προνομιούχα ελίτ, σε μια χώρα όπου περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ωστόσο άλλοι θεωρούν ότι τα τεχνολογικά της χαρακτηριστικά έπρεπε να είχαν εφαρμοσθεί από καιρό.

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι τα προηγμένα τεχνολογικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη θα βοηθήσουν στη μείωση των αποβλήτων, εντοπίζοντας διαρροές ή βλάβες και επιτρέποντας στους κατοίκους να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους. «Μέσω της εφαρμογής για κινητά ο κάθε πολίτης θα μπορεί να διαχειρίζεται όλες τις υποθέσεις του από το κινητό του τηλέφωνο», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της κρατικής εταιρείας που κτίζει την πόλη, Μοχάμεντ Χαλίλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή