Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν σχηματίζουν κυβέρνηση

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά τη σαρωτική επικράτησή τους, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση που θα αναλάβει τις τύχες ενός Αφγανιστάν στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης. Ο Αχμαντουλάχ Μουτακί, εκ των ηγετικών στελεχών του ισλαμικού κινήματος, δήλωσε χθες ότι επρόκειτο να λάβει χώρα επίσημη τελετή στο προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ήταν πιο αόριστος, αναφέροντας ότι η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος ήταν θέμα «λίγων ημερών». 

Οπως σημειώνουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο θρησκευτικός ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αναμένεται να χρισθεί ανώτατη αρχή του Αφγανιστάν, κατά το ιρανικό πρότυπο. Πιθανότερος για το αξίωμα του προέδρου, ο οποίος θα ηγείται του κυβερνητικού σχήματος, θεωρείται ο συνιδρυτής του κινήματος και πολιτικός αρχηγός του, Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ. Μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμενε άγνωστο αν θα αναλάβουν αξιώματα εξέχοντα στελέχη του προηγούμενου, φιλοδυτικού καθεστώτος, που βρίσκονταν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες σε διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν. Ρεπορτάζ των Financial Times απέκλειε το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρώην προέδρου Χαμίντ Καρζάι, αλλά άφηνε κάποιες πιθανότητες για τη συμμετοχή του πρώην αντιπροέδρου Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει ένα πρώτο δείγμα για τις προθέσεις των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών και θα επηρεάσει τη στάση που θα κρατήσουν απέναντί τους οι κυβερνήσεις της Δύσης στα δύο κρίσιμα για τους νέους άρχοντες του Αφγανιστάν ζητήματα: την εξασφάλιση διεθνούς νομιμοποίησης και την έξοδο της χώρας από την οικονομική ασφυξία. Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα κρίνει τους Ταλιμπάν, όχι από τις διακηρύξεις, αλλά από τις πράξεις τους. «Εχουν πολλά να αποδείξουν, αλλά και πολλά να κερδίσουν αν κυβερνήσουν με ριζικά διαφορετικό τρόπο από την προηγούμενη φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, χαρακτήρισε «ανελέητους» τους Ταλιμπάν, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί τους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους Χορασάν (ISIS-K), το οποίο οργάνωσε την πολύνεκρη επίθεση της περασμένης εβδομάδας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν αποκάλυψε ότι το νέο καθεστώς θα αναζητήσει οικονομική στήριξη κυρίως από το Πεκίνο. «Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός μας εταίρος και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και τεράστια ευκαιρία για εμάς, γιατί είναι έτοιμη να επενδύσει και να ξανακτίσει τη χώρα μας», δήλωσε ο Μουτζαχίντ στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Προσέθεσε, δε, ότι οι Ταλιμπάν ευνοούν το σχέδιο του Πεκίνου για τον νέο δρόμο του μεταξιού και ανέφερε ότι «υπάρχουν πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να επαναλειτουργήσουν».
Ζωτικής σημασίας ζήτημα για τους Αφγανούς, αλλά και τους Δυτικούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα είναι η επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε χθες ότι δεν έχει επέλθει ακόμη συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ της χώρας του, της Τουρκίας και των Ταλιμπάν. Την ανάγκη να υπάρξει εμπλοκή της Δύσης με το νέο καθεστώς υπογράμμισε από την Ντόχα του Κατάρ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει τους Ταλιμπάν στο εγγύς μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή