ΚΟΣΜΟΣ

Εμβόλιο: Η ΕΕ επανεξετάζει περιπτώσεις σπάνιας φλεγμονής

Εμβόλιο: Η ΕΕ επανεξετάζει περιπτώσεις σπάνιας φλεγμονής

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι επανεξετάζει περιπτώσεις πολυσυστηματικής φλεγμονώδους αντίδρασης μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, κατόπιν αναφοράς παρόμοιου περιστατικού μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της Pfizer/BioNTech.

Ο ΕΜΑ εξετάζει επίσης περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με σκεύασμα της Johnson & Johnson, σημειώνοντας ότι το ζήτημα διαφέρει από μια σπάνια παρενέργεια που εντοπίστηκε νωρίτερα.

ΕΕ: Οι τιμές των εμβολίων θα μπορούσαν να μειωθούν

Οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση στην παράδοση των εμβολίων που έχουν συμφωνηθεί με την AstraZeneca, μετά και την τελευταία συμφωνία στην οποία κατέληξε η εταιρεία με την ΕΕ, θα ακολουθηθεί από εκπτώσεις για κάθε δόση που δεν παραδίδεται εντός χρονοδιαγράμματος, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Στεφάν Ντε Κερσμέκερ ερωτηθείς σχετικά.

Ειδικότερα, εξήγησε ότι για κάθε καθυστερημένη δόση, η έκπτωση αντιστοιχεί σε 10% για έναν μήνα καθυστέρηση, 25% για δύο μήνες καθυστέρησης, 40% για τρεις μήνες καθυστέρηση ή περισσότερο.

Τέλος, όπως σημειώνει η Επιτροπή, η έκπτωση δεν θα ισχύσει σε περίπτωση που η καθυστέρηση στην παράδοση είναι πέρα από τον εύλογο έλεγχο της AstraZeneca, η οποία θα κληθεί να το αποδείξει.