Τα δύσκολα ερωτήματα για την πανδημία

Τα δύσκολα ερωτήματα για την πανδημία

Μεγάλο μέρος της σύγχυσης και της διαφωνίας μεταξύ επιστημόνων και μη οφείλεται στους απροσδιόριστους στόχους

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η διαθεσιμότητα των εμβολίων έφερε ξανά την πανδημία στο προσκήνιο στις ΗΠΑ, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Πρέπει οι εμβολιασμένοι να λάβουν ενισχυτικές δόσεις; Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα; Είναι τα μη εμβολιασμένα παιδιά ασφαλή; Πιστεύουμε πως ένα μεγάλο μέρος της σύγχυσης και της διαφωνίας μεταξύ επιστημόνων και μη εμπειρογνωμόνων οφείλεται τελικά στους απροσδιόριστους στόχους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εάν ο στόχος είναι να φθάσουμε σε μηδενικά κρούσματα και να παραμείνουμε σε αυτόν μέχρι την άρση των περιοριστικών μέτρων, θα χρειαστεί ένα σύνολο πολιτικών. Εάν όμως ο στόχος είναι ο ιός να γίνει σαν την εποχική γρίπη, θα ήταν χρησιμότερες άλλες πολιτικές. 

Ας πάρουμε ως παράδειγμα τη χρήση μάσκας στα σχολεία. Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων συνέδεσαν τη χρήση μάσκας από τους εμβολιασμένους ενήλικες με τα τοπικά ποσοστά μετάδοσης. Δεν έθεσαν όμως παρόμοιες συστάσεις για τα παιδιά, όταν πρότειναν την καθολική χρήση μάσκας στα σχολεία. Εφόσον δεν το έκαναν, όχι μόνο απέφυγαν την προφανή ερώτηση –πότε μπορούν τα παιδιά να σταματήσουν να φοράνε μάσκα στο σχολείο;– αλλά και ένα ακόμη θεμελιώδες ερώτημα: ποιος είναι πλέον ο σκοπός των προφυλάξεων; 

Ενα λογικό χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται συχνά για τον τερματισμό της χρήσης μάσκας στα σχολεία είναι η ημερομηνία έγκρισης ενός εμβολίου για παιδιά κάτω των 12 ετών. Τι θα συμβεί όμως αν εγκριθούν στο τέλος του έτους αλλά εμβολιαστεί μόνο το 35% της ηλικιακής ομάδας, όπως τα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών; Αν τον Μάρτιο τα περισσότερα παιδιά εξακολουθούν να είναι ανεμβολίαστα, θα σταματήσουν τη χρήση μάσκας ή θα τη φορούν επ’ αόριστον; Για να απαντηθούν οι ερωτήσεις πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν διάφοροι πιθανοί στόχοι της οποιασδήποτε πολιτικής. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν την προστασία ατόμων με μειωμένη ανοσία, την επίτευξη μηδενικών κρουσμάτων, μηδενικών θανάτων ή ακόμη και τη μείωση της μετάδοσης άλλων παθογόνων. Η επίτευξη των στόχων μπορεί να απαιτεί τη χρήση μάσκας επ’ αόριστον. Εάν όμως κάποιος από τους στόχους είναι μέρος των κανονισμών που θα ισχύουν για τα σχολεία, οι ηγέτες πρέπει να το διευκρινίσουν και να κάνουν μια ανοικτή συζήτηση για τα υπέρ και τα κατά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή