Καμπούλ: Η μουσική σταμάτησε, οι γυναίκες εξαφανίστηκαν

Καμπούλ: Η μουσική σταμάτησε, οι γυναίκες εξαφανίστηκαν

«Τα κορίτσια της ορχήστρας Ζόχρα και άλλων ομάδων του Εθνικού Ινστιτούτου Μουσικής φοβούνται για τη ζωή τους και κρύβονται»

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Η ορχήστρα Ζόχρα, που πήρε το όνομά της από την περσική θεά της μουσικής και αποτελείτο κυρίως από κορίτσια και γυναίκες ηλικίας 13 έως 20 ετών από ένα ορφανοτροφείο της Καμπούλ, σίγησε υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν. Ενοπλοι Ταλιμπάν φυλάσσουν το κλειστό, πλέον, Εθνικό Ινστιτούτο Μουσικής του Αφγανιστάν (ANIM) όπου έκανε πρόβες η ορχήστρα, ενώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας διέταξαν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να σταματήσουν να παίζουν μουσική.

Η ορχήστρα, που δημιουργήθηκε το 2014, έγινε παγκόσμιο σύμβολο της ελευθερίας που πολλοί Αφγανοί άρχισαν να απολαμβάνουν τα τελευταία 20 χρόνια, παρά την εχθρότητα και τις απειλές που συνέχιζε να αντιμετωπίζει από ορισμένους στη βαθιά συντηρητική μουσουλμανική χώρα. 
Φορώντας κόκκινα χιτζάμπ και παίζοντας ένα μείγμα παραδοσιακής αφγανικής και δυτικής κλασικής μουσικής, με τοπικά παραδοσιακά όργανα, η ορχήστρα έχει κάνει εμφανίσεις από την Οπερα του Σίδνεϊ έως και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός. «Ποτέ δεν περιμέναμε ότι το Αφγανιστάν θα επιστρέψει στην Εποχή του Λίθου», δήλωσε ο ιδρυτής του ANIM, Αχμάντ Σαρμάστ. «Τα κορίτσια της ορχήστρας Ζόχρα και άλλων ομάδων του Ινστιτούτου φοβούνται για τη ζωή τους και κρύβονται».

Ενώ η 24χρονη μαέστρος Νεγκίν Χπαλγάκ έκαιγε μανιωδώς τις μουσικές της αναμνήσεις στις 15 Αυγούστου, την ημέρα που οι Ταλιμπάν μπήκαν ανενόχλητοι στην Καμπούλ, οι φρουροί ασφαλείας του Ινστιτούτου είπαν στους μουσικούς ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονταν πλέον στην πόλη. Στη βιασύνη τους να γλιτώσουν, πολλοί αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τα μουσικά τους όργανα, σύμφωνα με τον Σαρμάστ. 

Στο μουσικό σχολείο, η Νεγκίν Χπαλγάκ βρήκε παρηγοριά μεταξύ των μουσικών της ορχήστρας Ζόχρα, κορίτσια πιο κοντά της από την οικογένειά της. «Δεν υπήρχε ούτε μια μέρα που να ήταν άσχημη εκεί, γιατί πάντα υπήρχε μουσική, ήταν γεμάτη χρώματα και όμορφες φωνές. Τώρα όμως επικρατεί η σιωπή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή