ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχητές σκάβουν τούνελ και διαφεύγουν από φυλακή υψίστης ασφαλείας

Κινηματογραφική απόδραση μελών ενόπλων οργανώσεων στον βορρά της χώρας

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχητές σκάβουν τούνελ και διαφεύγουν από φυλακή υψίστης ασφαλείας

Με τούνελ φέρονται να απέδρασαν τη Δευτέρα έξι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι από ισραηλινή φυλακή υψίστης ασφαλείας, ανακοίνωσε η αστυνομία της χώρας, ενώ μέσα ενημέρωσης του Ισραήλ μετέδωσαν ότι πρόκειται για μέλη ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πέντε από τους κρατούμενους είναι μέλη του Ισλαμικού Τζιχάντ και ο έκτος πρώην διοικητής ένοπλης οργάνωσης που συνδέεται με το κόμμα Φάταχ.

Και οι έξι κρατούνταν στο ίδιο κελί και έσκαψαν ένα τούνελ για να αποδράσουν από τη φυλακή Γκιλμπόα που βρίσκεται στο βόρειο Ισραήλ.

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχητές σκάβουν τούνελ και διαφεύγουν από φυλακή υψίστης ασφαλείας-1
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της φυλακής Γκιλμπόα αναζητούν στοιχεία για την απόδραση των Παλαιστινίων στο κελί τους με τη βοήθεια της Σήμανσης (φωτ.: Reuters)

«Στη διάρκεια της νύκτας λάβαμε αρκετές αναφορές για ύποπτες κινήσεις μέσα σε αγρούς αλλά και από τη διοίκηση της φυλακής, η οποία ανακάλυψε πολύ γρήγορα ότι κρατούμενοι έλειπαν από τα κελιά τους και ότι έξι είχαν δραπετεύσει», δήλωσε ο Έλι Λεβί εκπρόσωπος της αστυνομίας του Ισραήλ στον ραδιοφωνικό σταθμό Kan.

Οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ αναζητούν τους δραπέτες, οι οποίοι πιστεύεται ότι θα προσπαθήσουν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας ή θα κατευθυνθούν προς τα σύνορα της χώρας με την Ιορδανία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ έκανε λόγο για «πολύ σοβαρό περιστατικό», ενώ παλαιστινιακές οργανώσεις χαιρέτισαν την απόδραση των έξι κρατουμένων.

Ισραήλ: Παλαιστίνιοι μαχητές σκάβουν τούνελ και διαφεύγουν από φυλακή υψίστης ασφαλείας-2
Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των Παλαιστινίων που απέδρασαν τη Δευτέρα (φωτ.: Reuters).

Η φυλακή Γκιλμπόα βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι έγκλειστοι σε αυτήν είναι κατά κανόνα Παλαιστίνιοι καταδικασμένοι για επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

Πληροφορίες των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας από τους δραπέτες είναι ο Ζακαρία Ζουμπέιντι πρώην διοικητής στην Τζενίν της Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του αλ Άκσα, που συνδέεται με τη Φάταχ.

Η Ταξιαρχία αυτή εξαπέλυε αιματηρές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών από το 2000 ως το 2005, στη διάρκεια της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters