Βραζιλία: Ανησυχίες για «βραζιλιάνικο Καπιτώλιο» στις αυριανές συγκεντρώσεις οπαδών του Μπολσονάρο

Βραζιλία: Ανησυχίες για «βραζιλιάνικο Καπιτώλιο» στις αυριανές συγκεντρώσεις οπαδών του Μπολσονάρο

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο και οι σύμμαχοι του ενδέχεται να σχεδιάζουν στρατιωτικό πραξικόπημα στην πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και μία από τις μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου, προειδοποιούν με ανοιχτό γράμμα τους πρώην πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, καθώς και προεξέχοντα δημόσια πρόσωπα από τον χώρο της Αριστεράς.

Το ανοιχτό αυτό γράμμα κοινοποιήθηκε με αφορμή τις επικείμενες διαδηλώσεις που έχουν οργανώσει σε όλη τη χώρα οι οπαδοί του υπερσυντηρητικού Βραζιλιάνου προέδρου, για να εκφράσουν τη στήριξη τους στο πρόσωπο του στην τρέχουσα αντιπαράθεση του με το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο. Μέσω των διαδηλώσεων αυτών, ο Μπολσονάρο ελπίζει να ισχυροποιήσει την αποδυναμωμένη θέση του στην εγχώρια πολιτική πραγματικότητα, η οποία έχει δεχθεί ισχυρά πλήγματα από την παραπαίουσα οικονομία της χώρας, την αλλοπρόσαλλη κυβερνητική διαχείριση της πολύνεκρης πανδημίας και τις απογοητευτικές δημοσκοπικές επιδόσεις του απέναντι στον αντίπαλο του στις προεδρικές εκλογές του 2022, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με το γράμμα, οι αυριανές κινητοποιήσεις συνιστούν κίνδυνο για τη δημοκρατία, έχοντας οργανωθεί πάνω στο μοντέλο της μαζικής κινητοποίησης των οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ έξω από το αμερικάνικο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021. Ειδικότερα, οι συγκεντρώσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν ρατσιστικές οργανώσεις υπέρ της λευκής ανωτερότητας, άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας και δημόσιοι υπάλληλοι και λειτουργοί από όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης, «τροφοδοτούν φόβους για πραξικόπημα στην τρίτη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου», σημειώνει χαρακτηριστικά η δημόσια αυτή έκκληση για τα τεκταινόμενα στον «γίγαντα» της Νότιας Αμερικής.

Μεταξύ άλλων, το ανοιχτό αυτό γράμμα υπογράφουν ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ο πρώην επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην Παραγουανός πρόεδρος Φερνάντο Λούγκο, ο πρώην υποψήφιος Γάλλος πρόεδρος Ζαν-Λυκ Μελανσόν, η Αμερικανίδα βουλευτής των Δημοκρατικών Κόρι Μπους και ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, εμβληματικός αγωνιστής κατά της Στρατιωτικής Χούντας του Χόρχε Βιντέλα στην Αργεντινή, Αντόλφο Περέθ Εσκιβέλ.

Ηλεκτρονική ψηφοφορία: Η… επιστολική ψήφος του Ζαΐρ Μπολσονάρο

Οι υπογράφοντες αναφέρονται στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Βραζιλία, οι οποίες έχουν φέρει σε ανοιχτή αντιπαράθεση τον Βραζιλιάνο πρόεδρο με τους θεσμούς του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Κογκρέσου. Όπως αναφέρουν, ο Μπολσονάρο «οργάνωσε μία πρωτοφανή στρατιωτική παρέλαση στους δρόμους της Μπραζίλια, καθώς οι σύμμαχοι του στο Κογκρέσο προωθούσαν σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στο εκλογικό σύστημα της χώρας, τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει κρίσιμες για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της επόμενης χρονιάς».

Βαδίζοντας στα χνάρια του πολιτικού του ινδάλματος, του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για εις βάρος του νοθεία μέσω της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου, ο Βραζιλιάνος ηγέτης βλέπει αντίστοιχες υποτιθέμενες μηχανορραφίες εναντίον του, μέσω του σύγχρονου συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που εφαρμόζεται στη Βραζιλία. Πατώντας σε αυτούς τους «φόβους» για την αξιοπιστία της ηλεκτρονικής ψήφου, ο Μπολσονάρο επιχειρεί να επαναφέρει τα χάρτινα ψηφοδέλτια, τα οποία, όπως αναφέρει, είναι ευκολότερο να ελεγχθούν και να καταμετρηθούν εκ νέου αν χρειαστεί.

Στις 21 Αυγούστου, ο ίδιος ο Βραζιλιάνος πρόεδρος χαρακτήρισε τις προαναφερθείσες παρελάσεις ως προετοιμασία για ένα «απαραίτητο αντιπραξικόπημα» εναντίον του Κογκρέσου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Στην ανακοίνωση του, είχε ισχυριστεί ότι το «κομμουνιστικό σύνταγμα» της Βραζιλίας του έχει υφαρπάξει την εξουσία, ενώ κατηγορούσε «το δικαστικό σώμα, την Αριστερά και ένα ολόκληρο σύστημα κρυφών συμφερόντων» ότι συνωμοτεί εναντίον του.

«Μέλη του Κογκρέσου της Βραζιλίας έχουν προειδοποιήσει ότι η κινητοποίηση της 7ης Σεπτεμβρίου έχει βασιστεί πάνω στην εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενθάρρυνε τους οπαδούς του να “σταματήσουν την κλοπή”, με ψευδείς ισχυρισμούς περί εκλογικής νοθείας στις προεδρικές εκλογές του 2020», προσθέτει η ανοιχτή επιστολή.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός για να προστατέψουν το βραζιλιάνικο Κογκρέσο, ώστε αυτό να μην έχει την ίδια τύχη με το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών, δεχόμενο εισβολή από τους αφιονισμένους οπαδούς του πολιτικά «πληγωμένου» Βραζιλιάνου προέδρου. Από την πλευρά τους, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων έχουν ζητήσει από τους οπαδούς τους να μην προβούν σε αντισυγκεντρώσεις, ώστε να αποφευχθούν οι οδομαχίες και η πρόκληση χάους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή