ΚΟΣΜΟΣ

Γουινέα: Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος καλούν σε συνάντηση τους υπουργούς της κυβέρνησης Κοντέ

Στρατιώτες, οι οποίοι ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Γουινέας Άλφα Κοντέ, κάλεσαν τους υπουργούς του και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνάντηση

Γουινέα: Οι επικεφαλής του πραξικοπήματος καλούν σε συνάντηση τους υπουργούς της κυβέρνησης Κοντέ

Στρατιώτες, οι οποίοι ανέτρεψαν τον πρόεδρο της Γουινέας Άλφα Κοντέ, κάλεσαν τους υπουργούς του και ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε συνάντηση, την επομένη του πραξικοπήματος που καταδικάστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση ότι η μη συμμετοχή στη συνάντηση θα θεωρηθεί «εξέγερση».

Η κατάληψη της εξουσίας στη χώρα της Δυτικής Αφρικής που διαθέτει τα μεγαλύτερα στον κόσμο αποθέματα βωξίτη, ένα ορυκτό το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή αλουμινίου, προκάλεσε την εκτόξευση της τιμής του μετάλλου σε υψηλό δέκα ετών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων αποκαταστάθηκε και ορισμένα καταστήματα άνοιξαν εκ νέου γύρω από την κύρια διοικητική συνοικία Καλούμ του Κονακρί, όπου χθες Κυριακή σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών καθώς οι ειδικές δυνάμεις αντιπαρατέθηκαν με στρατιώτες πιστούς στον Κοντέ.

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στη τηλεόραση πως τα χερσαία και αεροπορικά σύνορα άνοιξαν και πάλι.

Ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει. Ενώ η επίλεκτη μονάδα εμφανίστηκε να έχει θέσει υπό κράτηση τον Κοντέ, λέγοντας σε διάγγελμα από την κρατική τηλεόραση ότι διέλυσε την κυβέρνηση και ανέστειλε το Σύνταγμα, άλλα τμήματα του στρατού δεν έχουν κάνει κάποιο δημόσιο σχόλιο.

Των ειδικών δυνάμεων ηγείται ο πρώην αξιωματικός της γαλλικής λεγεώνας, συνταγματάρχης Μαμαντί Ντουμπουγιά, ο οποίος δήλωσε χθες στην κρατική τηλεόραση πως «η φτώχεια και η ενδημική διαφθορά» οδήγησαν τις δυνάμεις του να απομακρύνουν από την εξουσία τον Κοντέ.

Διεθνής καταδίκη

Το πραξικόπημα προκάλεσε την καταδίκη ορισμένων από τους πιο ισχυρούς συμμάχους του Κοντέ. Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν αμέσως την κατάληψη της εξουσίας και τόσο η Αφρικανική Ένωση όσο και η περιφερειακή οργάνωση της Δυτικής Αφρικής απείλησαν με επιβολή κυρώσεων.

Σε δήλωση που εξέδωσε στη διάρκεια της νύχτας το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως η βία και τα μέτρα πέραν της συνταγματικής τάξης υπονομεύουν τις προοπτικές για σταθερότητα και ευημερία στη Γουινέα.

«Αυτές οι ενέργειες θα περιορίσουν την δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων διεθνών εταίρων της Γουινέας να υποστηρίξουν τη χώρα», ανέφερε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις