Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η κοιλάδα του Παντζίρ

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν η κοιλάδα του Παντζίρ

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, έχει πλέον διαφύγει στο Τατζικιστάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό τον πλήρη έλεγχό τους έθεσαν οι Ταλιμπάν την κοιλάδα του Παντζίρ, τον τελευταίο θύλακο αντίστασης στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της οργάνωσης. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, επιβεβαίωσε πως η κοιλάδα Παντζίρ –την οποία αποκάλεσε «τελευταίο προπύργιο του εχθρού»– καταλήφθηκε, συμπληρώνοντας ότι δεν υπήρξαν απώλειες μεταξύ των αμάχων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και ότι η σύνδεση του Διαδικτύου στην επαρχία θα αρχίσει να αποκαθίσταται άμεσα. 

Σύμφωνα με τον Μουτζαχίντ, ο πρώην αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, ο οποίος είχε καταφύγει στην κοιλάδα και αντιστεκόταν στους Ταλιμπάν, έχει πλέον διαφύγει στο Τατζικιστάν. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης, Αχμαντ Μασούντ, επιβεβαίωσε με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter πως είναι ασφαλής. 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε επίσης πως η τελική σύνθεση της νέας αφγανικής κυβέρνησης θα ανακοινωθεί σύντομα, καθώς εκκρεμούν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, ενώ επιβεβαίωσε πως ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, θα πραγματοποιήσει άμεσα δημόσια εμφάνιση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ταλιμπάν χαιρέτισε το ενδεχόμενο γερμανικών επενδύσεων στη χώρα –με έμφαση στους τομείς της ανθρωπιστικής και υγειονομικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και των υποδομών– σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο της εφημερίδας Βild, Πάουλ Ροντσχάιμερ. «Θα καλωσορίζαμε θερμά στην Καμπούλ την κυρία Μέρκελ», δήλωσε ο Μουτζαχίντ στη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε χθες, κάνοντας λόγο για επιθυμία της νέας κυβέρνησης να συνάψει τις καλύτερες δυνατές διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία. «Επιθυμούμε ένα απόλυτα ασφαλές περιβάλλον στο Αφγανιστάν, που να είναι αποδεκτό από όλες τις χώρες του κόσμου και στο οποίο να πιστεύουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου στη γερμανική εφημερίδα, σε μία ακόμα προσπάθεια προβολής μιας μετριοπαθούς εικόνας των Ταλιμπάν προς τη Δύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή