ΗΠΑ: καθημερινότητα ο εμβολιασμός

ΗΠΑ: καθημερινότητα ο εμβολιασμός

Ποσοστό 75% των ενήλικων Αμερικανών έχει λάβει έστω και μία δόση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Παρά τις βαθιές ιδεολογικές διχογνωμίες, που διαιρούν την αμερικανική κοινωνία, ποσοστό 75% των Αμερικανών έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι η «εμβολιαστική διστακτικότητα» υποχωρεί σταθερά.

Το σημαντικό ποσοστό εμβολιασθέντων θα πρέπει να συγκριθεί με άλλα στατιστικά στοιχεία προκειμένου η σημασία του να γίνει αντιληπτή, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN. Ενα είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, ένα δεύτερο τα κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις, το 75% των Αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι διακοσμεί κάθε Δεκέμβριο το σπίτι του με χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ οι Αμερικανοί δαπανούν ετησίως περισσότερα από 100 δισ. δολάρια για τα κατοικίδιά τους. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των μερικώς εμβολιασθέντων πολιτών είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ιδιοκτητών κατοικιδίων ζώων (60% των Αμερικανών δηλώνει ότι διαθέτει).

Στις αρχές του έτους, οι ειδικοί δεν τολμούσαν καν να εκφράσουν την ελπίδα ότι το 75% των κατοίκων των ΗΠΑ θα είχε εμβολιασθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δημοσκοπήσεις του Ιανουαρίου έδειχναν ότι λιγότερο από 50% των ερωτηθέντων δήλωνε πρόθυμο να εμβολιασθεί άμεσα, ενώ 40% δήλωνε ότι δεν επρόκειτο να εμβολιασθεί. Τα τελευταία στοιχεία, όμως, καταδεικνύουν ότι οι αριθμοί των διστακτικών (όσων δηλώνουν ότι «μάλλον» δεν θα εμβολιασθούν) και των αντιστεκόμενων (όσοι λένε ότι δεν πρόκειται να εμβολιασθούν) μειώνονται σταθερά.

Σε σφυγμομέτρηση της περασμένης εβδομάδας, ποσοστό μόλις 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι «πιθανότατα» δεν θα εμβολιασθεί. Ακόμη μικρότερο (14%) ήταν το ποσοστό όσων είπαν ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν στις υγειονομικές πιέσεις, αρνούμενοι τον εμβολιασμό τους. Η υποχώρηση της εμβολιαστικής διστακτικότητας και η άρνηση του εμβολιασμού μοιάζει να αποτυπώνεται στη στάση των γονέων απέναντι στον εμβολιασμό των παιδιών τους. Ποσοστό μεγαλύτερο από 50% παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών έχει ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 39% στην αρχή του καλοκαιριού, παρότι η εμβολιαστική εκστρατεία για τη συγκεκριμένη κατηγορία του νεανικού πληθυσμού είχε ήδη ξεκινήσει. Μόλις το 15% των Αμερικανών γονέων δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει στα παιδιά του να εμβολιασθούν – από 30% στις αρχές του καλοκαιριού.

Το γεγονός ότι οι «αμφισβητίες» και οι «αρνητές» του εμβολιασμού μειώνονται σταθερά αποτελεί απόδειξη ότι οι απόψεις μεταβάλλονται και η απόφαση εμβολιασμού δεν ταυτίζεται πια απαραιτήτως με ιδεολογικές πεποιθήσεις. Η μελέτη των εκλογικών ποσοστών μετά το 2020 δίνει την εντύπωση ότι η αμερικανική πολιτική σκηνή παραμένει σταθερή, με τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία να εξασφαλίζει μεταξύ 48% και 53% των ψήφων. 
Παρά την ύπαρξη σημαντικών διαφοροποιήσεων ως προς την εμβολιαστική κάλυψη μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικανικών εκλογικών περιφερειών, ολοένα περισσότεροι ενήλικοι, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, σπεύδουν να εμβολιασθούν εξαιτίας των κινδύνων της μετάλλαξης «Δέλτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή