Είκοσι φάρμες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία

Είκοσι φάρμες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία

Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, με τη ζωική παραγωγή να βρίσκεται πίσω από το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι κτηνοτροφικές εταιρείες ευθύνονται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη Γερμανία, τη Βρετανία ή τη Γαλλία – και λαμβάνουν μάλιστα οικονομική στήριξη δισεκατομμυρίων δολαρίων για να το κάνουν αυτό, σύμφωνα με νέα έρευνα από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η κτηνοτροφία συμβάλλει σημαντικά στις εκπομπές άνθρακα, με τη ζωική παραγωγή να βρίσκεται πίσω από το 14,5% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Επιστημονικές αναφορές σημειώνουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να προβούν σε τεράστια μείωση της κατανάλωσης κρέατος και γαλακτοκομικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση

Μεταξύ του 2015 και του 2020, οι εταιρείες κρέατος και γαλακτοκομικών ανά τον κόσμο, έλαβαν περισσότερα από 478 δισεκατομμύρια δολάρια από 2.500 εταιρείες επενδύσεων, τράπεζες και συνταξιοδοτικά ταμεία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν έδρα τη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη, σύμφωνα με το Meat Atlas, που διαμορφώθηκε από τους Φίλους της Γης και το ευρωπαϊκό πολιτικό ίδρυμα, Heinrich Böll Stiftung.

Με αυτά τα επίπεδα οικονομικής στήριξης, η έκθεση εκτιμά ότι η παραγωγή κρέατος θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40 εκατ. τόνους μέχρι το 2029 και να φτάσει τους 366 εκατ. τόνους ετησίως. 

Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία της αύξησης αυτής είναι πιθανό να σημειωθεί στον νότο, οι μεγαλύτεροι παραγωγοί θα εξακολουθούν να είναι η Κίνα, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέχρι το 2029, αυτές οι χώρες είναι πιθανό να έχουν ακόμη το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος.

Απαντώντας στην εν λόγω έκθεση, ο Πάολο Πατρούνο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Βιομηχανία Μεταποίησης Κρέατος (CLITRAVI), δήλωσε: «Δεν πιστεύουμε πως οποιοσδήποτε τομέας τροφίμων είναι περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμος από έναν άλλο. Υπάρχουν όμως περισσότερο ή λιγότερο βιώσιμοι τρόποι για την παραγωγή φυτικών ή ζωικών τροφών και δεσμευόμαστε να κάνουμε την παραγωγή ζωικών πρωτεϊνών πιο βιώσιμη».

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι μέσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ από τα ζώα είναι οι μισές από αυτές του παγκόσμιου μέσου όρου. Ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι περίπου 14% και ο μέσος όρος της Ε.Ε. 7% », πρόσθεσε.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή