Ισραήλ: Η έξαρση του κορωνοϊού δείχνει στον πλανήτη τι έπεται

Ισραήλ: Η έξαρση του κορωνοϊού δείχνει στον πλανήτη τι έπεται

Οι ρυθμοί των εμβολιασμών στη χώρα έχουν μειωθεί αρκετά

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισραήλ, το οποίο κάποτε ήταν πρώτο στην παγκόσμια κούρσα των εμβολιασμών κατά της Covid-19, έχει πλέον γίνει ένα από τα μεγαλύτερα επίκεντρα διασποράς του ιού στον κόσμο. Επιπλέον, οι ρυθμοί των εμβολιασμών στη χώρα έχουν μειωθεί αρκετά. 

Η χώρα με πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων έγινε το δοκιμαστικό παράδειγμα για την επαναλειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας τον Απρίλιο, όταν το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονταν ακόμη σε κάποιου είδους lockdown. Ωστόσο, το Ισραήλ δείχνει πλέον πώς αλλάζουν τα στοιχεία σε μέρη όπου η πρόοδος ήταν ταχύτερη. 

Δεν έχει να κάνει πλέον μόνο με το αν οι άνθρωποι προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, αλλά και με το πόσο άσχημα νοσούν και καθώς και με τη διασφάλιση ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή Δέλτα απειλεί να υπονομεύσει την ανοσία.

Πιο πρόσφατα, το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα που προχώρησε και σε εμβολιασμό των παιδιών καθώς και στη διάθεση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, καθώς έρευνα έδειξε πως η αποτελεσματικότητα του σκευάσματος φθίνει με το πέρασμα του καιρού. Περίπου 100.000 Ισραηλίτες εμβολιάζονται καθημερινά, και οι περισσότεροι από αυτούς με την τρίτη δόση. 

«Εάν γίνεται να συνεχιστεί η ζωή χωρίς lockdown, και να αποφευχθούν οι πολύ υψηλοί αριθμοί νοσηλειών και θανάτων, τότε έτσι θα μοιάζει η ζωή με την Covid», δήλωσε ο Εγιάλ Λεσέμ, καθηγητής από το Ιατρικό Κέντρο Sheba, ο οποίος ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες.

Από τον Απρίλιο, το Ισραήλ έπεσε από την 1η στην 33η θέση στη λίστα του Bloomberg που αφορά τα ποσοστά του πληθυσμού της κάθε χώρας που έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα έμεινε στάσιμο εν μέσω διστακτικότητας από κάποιους που ανήκουν σε ορθόδοξες εβραϊκές ή αραβικές κοινότητες. 

Περίπου το 61% των Ισραηλιτών έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, ποσοστό χαμηλότερο από εκείνο των χωρών της Ευρώπης – όπως η Γαλλία και η Ισπανία – οι οποίες καθυστερούσαν στους εμβολιασμούς νωρίτερα μέσα το 2021.

Με την ταχεία εξάπλωση της Δέλτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Ισραήλ βλέπει πλέον τα κρούσματα να ανεβαίνουν, φτάνοντας μάλιστα τον αριθμό ρεκόρ των 11.316 κρουσμάτων στις 2 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσούν βαριά και νοσηλεύονται, έχει αυξηθεί λιγότερο από ό,τι στη διάρκεια του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, με υψηλότερο καταγεγραμμένο αριθμό τους 751 στα τέλη Αυγούστου, σε σχέση με το υψηλό των 1.183 στα μέσα Ιανουαρίου. Η τάση είναι πλέον καθοδική. 

Οι μολύνσεις αυξήθηκαν εξαιτίας των κρουσμάτων ανάμεσα σε ανεμβολίαστους και ειδικά στα παιδιά. Υπήρξαν επίσης περιστατικά λοίμωξης και σε εκείνους που έχουν εμβολιαστεί, καθώς μειώθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με το πέρασμα του χρόνου.

Έχοντας υπόψη αυτό, οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δεκαπλάσια περιστατικά βαριάς νόσησης σε σχέση με εκείνους που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, κάτι που δείχνει πως παρά τη μείωση της ανοσίας, τα εμβόλια εξακολουθούν να παρέχουν προστασία. 

Για τους αξιωματούχους της δημόσιας υγείας και τους πολιτικούς, το πιο πρόσφατο κεφάλαιο της πανδημίας έχει να κάνει με τη διασφάλιση ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που είναι πιο ευάλωτοι, θα συνεχίσουν να προστατεύονται ενώ τα κρούσματα θα αυξάνονται μεταξύ των παιδιών. Αυτός ο στόχος φαίνεται ακόμη πιο σημαντικός τώρα, λόγω της επιστροφής των μαθητών στα θρανία. 

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή