Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβέρνηση προσωρινού χαρακτήρα ανακοίνωσαν το απόγευμα της Τρίτης οι Ταλιμπάν. Πρωθυπουργός ορίστηκε ένας από τους ιδρυτές του ισλαμιστικού κινήματος, ενώ υπουργός των Εσωτερικών πρόσωπο που βρίσκεται στις λίστες των καταζητούμενων του FBI.

Ο ορισμός των συγκεκριμένων σκληροπυρηνικών Ταλιμπάν δείχνει τις διαθέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις που δίνουν προς τις χώρες της δύσης, ότι δεν θα επαναλάβουν τις βιαιότητες που χαρακτήριζαν τη διακυβέρνηση τους πριν από δύο δεκαετίες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, τόνισε ότι επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο Μουλάς Μοχάμεντ Χασάν Ακχούντ και αντιπρόεδρος ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν Μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης ήταν στενός συνεργάτης του Μουλά Ομάρ, ιδρυτή των Ταλιμπάν. Ο γιός του Μουλά Ομάρ, Μουλάς Μοχάμεντ Γιακούμπ, θα είναι ο νέος υπουργός Άμυνας.

Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών τοποθετείται ο Σαραχουντίν Χακάνι, γιος του ιδρυτή της στρατιωτικής ομάδας «Δίκτυο Χακάνι», που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ.

Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι, διαπραγματευτής των Ταλιμπάν στη Ντόχα, διορίστηκε επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

«Η σύνθεση της κυβέρνησης δεν έχει ολοκληρωθεί», δήλωσε ο Μουτζαχίντ, διαβεβαιώνοντας ότι το κίνημά του, το οποίο υποσχέθηκε μια κυβέρνηση «χωρίς αποκλεισμούς», θα προσπαθήσει να «συμπεριλάβει ανθρώπους από άλλα μέρη της χώρας».

Σύμφωνα με το Reuters, δεν είναι ακομα σαφές για το ποιος θα είναι ο ρόλος του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, ο οποίος από τη στιγμή που έπεσε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έχει ακουστεί καθόλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν πήραν τον έλεγχο της χώρας πριν από τρεις εβδομάδες.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση-1

Η διεθνής κοινότητα έχει προειδοποιήσει ότι θα κρίνει το ισλαμιστικό κίνημα για τις ενέργειές του, είκοσι χρόνια μετά την επιστροφή του στην εξουσία.  

Οι υποσχέσεις του ισλαμιστικού κινήματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών, δεν πείθουν προς στιγμή. Σε ένδειξη αυτής της δυσπιστίας, αρκετές διαδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Καμπούλ τις τελευταίες ημέρες από ακτιβιστές, μαζί με άλλους Αφγανούς που κατάγγειλαν τη βίαιη καταστολή του καθεστώτος στο Πανσίρ.  

Το Πανσίρ, όπου βρισκόταν ο τελευταίος θύλακας ένοπλης αντίστασης στο καθεστώς, «είναι πολύ ασφαλές τώρα, δεν υπάρχει πόλεμος», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.  

Ερωτηθείς για τις διαδηλώσεις του Σαββάτου, που σε ορισμένες περιπτώσεις διαλύθηκαν με τη βία από τους Ταλιμπάν, τόνισε ότι οι τελευταίοι «δεν έχουν εκπαιδευτεί ακόμη» στη διαχείριση των διαδηλώσεων και κάλεσε τους διαδηλωτές να ενημερώνουν τις αρχές 24 ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιαδήποτε συγκέντρωσης.

Διαβάστε: Κλαρίσα Γουόρντ: Οι αναμνήσεις της δημοσιογράφου από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν διαδήλωση

Οι Ταλιμπάν πυροβόλησαν στον αέρα για να διαλύσουν μια διαδήλωση στην Καμπούλ  κατά της βίαιης επιχείρησής του ισλαμιστικού κινήματος για την κατάληψη της επαρχίας Πανσίρ και της παρέμβασης του Πακιστάν στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν.

Περίπου 70 Αφγανοί, στην πλειονότητά τους γυναίκες, είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία του Πακιστάν στην Καμπούλ κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ισλαμαμπάντ, που θεωρείται στενός σύμμαχος των Ταλιμπάν.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα το πλήθος διαλύθηκε γρήγορα όταν οι Ταλιμπάν που αναπτύχθηκαν στο σημείο άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

«Οι Αφγανές θέλουν η χώρα τους να είναι ελεύθερη (…) Έχουμε κουραστεί. Έχουμε κουραστεί να βλέπουμε το Πακιστάν να βομβαρδίζει την Πανσίρ, έχουμε κουραστεί να περιμένουμε στο αεροδρόμιο», δήλωσε μία από τις διαδηλώτριες, η Σάρα Φάχιμ που κατάγεται από την επαρχία Καπίσα η οποία βρίσκεται κοντά στην Πανσίρ.

«Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό; Πότε θα ακουστούν οι φωνές μας; Γιατί η διεθνής κοινότητα παραμένει σιωπηλή όταν βλέπει τόσους ανθρώπους να σκοτώνονται;», διερωτήθηκε.

Μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν έπειτα από μια επιχείρηση- αστραπή έχουν πραγματοποιηθεί στο Αφγανιστάν πολλές, μικρές διαδηλώσεις εναντίον τους σε πόλεις όπως η Καμπούλ, η Μάζαρ-ι- Σαρίφ και η Χεράτ.

Σε αυτές τις κινητοποιήσεις συμμετείχαν κυρίως γυναίκες οι οποίες ζητούν να μην αποκλειστούν από τον δημόσιο χώρο, όπως είχε συμβεί κατά την πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν (1996-2001).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή