Αφγανιστάν: Κυβέρνηση εκατό τοις εκατό Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Κυβέρνηση εκατό τοις εκατό Ταλιμπάν

Χωρίς συμμετοχή γυναικών ή ετεροδόξων, παρά τις προηγούμενες διακηρύξεις

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την άλωση της κοιλάδας του Παντσίρ, τελευταία επαρχία που είχε απομείνει στα χέρια των ενόπλων δυνάμεων του προηγούμενου καθεστώτος στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την πρώτη, «μεταβατική» όπως τη χαρακτήρισαν, κυβέρνησή τους. Παρά τις προηγούμενες διακηρύξεις τους για εθνική συμφιλίωση και αντιπροσώπευση όλων των φυλών και τάσεων της αφγανικής κοινωνίας, το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη των ισλαμιστών, χωρίς τη συμμετοχή κάποιας προσωπικότητας εκτός του φονταμενταλιστικού κινήματος και καμίας γυναίκας, ενώ η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει στην πιο σκληροπυρηνική πτέρυγα των Ταλιμπάν.

Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, στην Καμπούλ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, επικεφαλής της κυβέρνησης θα είναι ο μουλάς Χασάν Αχούντ, ο οποίος υπήρξε στενός συνεργάτης του ιδρυτή των Ταλιμπάν, μουλά Ομάρ. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Αμντούλ Γάνι Μπαραντάρ, ο οποίος εκπροσωπούσε τους Ταλιμπάν στις διαπραγματεύσεις της Ντόχας με τους Αμερικανούς και μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως επικρατέστερος για την προεδρία της κυβέρνησης. 

Υπουργός Αμυνας αναλαμβάνει ο Μοχάμαντ Γιακούμπ, γιος του μουλά Ομάρ, και υπουργός Εσωτερικών ο Σαραζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του ομώνυμου δικτύου, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, και επικηρυγμένος από την αμερικανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εξωτερικών ανατίθεται στον Αμίρ Χαν Μουτακί, συνεργάτη του Μπαραντάρ στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα. Μέχρι χθες βράδυ παρέμενε ασαφές ποιον ρόλο θα έχει στο νέο καθεστώς ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουνζάντα, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημοσίως στις τρεις εβδομάδες που μεσολάβησαν από την πτώση της Καμπούλ, ενώ κυκλοφορούν διάφορες φήμες που τον εμφανίζουν βαριά άρρωστο ή νεκρό.

Νωρίτερα, εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες διαδήλωσαν στην Καμπούλ με συνθήματα όπως «Ζήτω η αντίσταση» και «Θάνατος στο Πακιστάν». Οι αρχές ασφαλείας των Ταλιμπάν διέλυσαν τις διαδηλώσεις με πυροβολισμούς στον αέρα, ενώ δεν υπήρχαν πληροφορίες για τραυματισμούς διαδηλωτών.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις πρώτες εκδηλώσεις αντίστασης έναντι της ασταθούς εξουσίας των Ταλιμπάν διαδραματίζουν οι γυναίκες των μεγάλων αστικών κέντρων, οι οποίες απειλούνται να υποστούν τις πιο καταπιεστικές πρακτικές των φανατικών ισλαμιστών. Παρά την προσπάθεια του καθεστώτος να δείξει ένα νέο, μετριοπαθέστερο πρόσωπο, καθηγητές και φοιτητές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι οι Ταλιμπάν επέβαλαν στα πανεπιστήμια των τριών μεγαλύτερων πόλεων (Καμπούλ, Κανταχάρ, Χεράτ) τον αυστηρό διαχωρισμό φοιτητών και φοιτητριών, με ξεχωριστές αίθουσες διδασκαλίας ή παραβάν. Σχεδόν όλες οι αφίσες που απεικονίζουν γυναίκες έχουν καταστραφεί στους τοίχους των αστικών κέντρων.
Από την Ντόχα του Κατάρ, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν διέψευσε ρεπορτάζ που ανέφεραν ότι οι Ταλιμπάν εμποδίζουν Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από το Αφγανιστάν μέσω του αεροδρομίου της πόλης Μαζάρ ι Σαρίφ. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι η χώρα του και η Τουρκία συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με τους Ταλιμπάν έτσι ώστε να επανέλθει σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Καμπούλ. 
REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή