Ανησυχία στη Βραζιλία: Στους δρόμους οι οπαδοί του Μπολσονάρο

Ανησυχία στη Βραζιλία: Στους δρόμους οι οπαδοί του Μπολσονάρο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Συγκρούσεις μεταξύ οπαδών του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐρ Μπολσονάρο, και της αστυνομίας σημειώθηκαν χθες τα ξημερώματα στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας Μπραζίλια, λίγες ώρες πριν από τις μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του. Ομάδες οπαδών του Μπολσονάρο προσπάθησαν να εισβάλουν στο κτίριο του Κογκρέσου, με τη στρατιωτική αστυνομία να κάνει χρήση χημικών για να απωθήσει το πλήθος. Οι διαδηλώσεις, με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα της Ανεξαρτησίας, αποτελούν προσπάθεια του προέδρου να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη του μεταξύ των ψηφοφόρων. Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν για να αναλάβουν την τήρηση της τάξης στην Μπραζίλια. Ο ίδιος ο Μπολσονάρο απευθύνθηκε στους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα και εν συνεχεία αναχώρησε για να απευθυνθεί σε άλλη διαδήλωση, στο Σάο Παόλο. 

Παρά τη μαζικότητα των χθεσινών κινητοποιήσεων, η δημόσια εικόνα του ακροδεξιού προέδρου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, από τις αποκαλύψεις σκανδάλων διαφθοράς με πρωταγωνιστές συμμάχους και μέλη της οικογένειάς του, αλλά και εξαιτίας της ελλιπούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 580.000 Βραζιλιάνους. Την ίδια ώρα, η επανεμφάνιση του πάντα δημοφιλούς πρώην προέδρου Λούλα στην πολιτική σκηνή απειλεί ευθέως την πολιτική επιβίωση του Μπολσονάρο. Πολλοί ανησυχούν μήπως ο Μπολσονάρο εκμεταλλευθεί τις διαδηλώσεις οπαδών του ως αφορμή για στρατιωτικό πραξικόπημα, με κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και αναστολή λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών. Οπαδοί του προέδρου τον καλούσαν να πράξει αυτό ακριβώς. Το Σάββατο, εξάλλου, ο ίδιος είχε προειδοποιήσει για επερχόμενη «ρήξη» με το πολιτικό παρελθόν.

Διαδήλωση υπέρ του Μπολσονάρο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί και στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, το Σάο Πάολο, ενώ στους δρόμους αναμενόταν να κατεβεί και η αντιπολίτευση, διαδηλώνοντας κατά των σχεδίων του προέδρου για κατάλυση του πολιτεύματος. «Ο Μπολσονάρο επιθυμεί τη βία στις διαδηλώσεις για να μας κάνει να ξεχάσουμε την τραγική προεδρία του. Ελλείψει εξωτερικής απειλής, καλλιεργεί κλίμα εμφυλίου πολέμου», αναφέρει η αρθρογράφος της εφημερίδας O Globo, Ρουζ ντε Ακουίνο.

Οι χρηματοδότες του Μπολσονάρο έχουν δαπανήσει μεγάλα ποσά για τις διαδηλώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της επιθεώρησης Foreign Policy, ευελπιστώντας να προσελκύσουν και να φιλοξενήσουν σε κατασκηνώσεις στην Μπραζίλια έως και δύο εκατ. οπαδούς του προέδρου. Ο Μπολσονάρο, ακολουθώντας το παράδειγμα του πολιτικού του προτύπου, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εξαπολύσει επιθέσεις τους τελευταίους μήνες κατά του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Κογκρέσου, κάνοντας λόγο για πιθανότητες νοθείας στις προεδρικές εκλογές, ζητώντας την κατάργηση της ηλεκτρονικής κάλπης και την επιστροφή στα χάρτινα ψηφοδέλτια. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο Λούλα εμφανίζεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου με έντεκα μονάδες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή