Αμερικανική βοήθεια στους Αφγανούς

Αμερικανική βοήθεια στους Αφγανούς

Προσφέρουν χρηματικές δωρεές, είδη πρώτης ανάγκης, εθελοντική εργασία και φιλοξενία σε σπίτια

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Αλληλεγγύη προς τους Αφγανούς πολίτες που βοήθησαν τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του πολέμου στην ασιατική χώρα επιδεικνύουν Αμερικανοί από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις εθελοντών μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Σε αγροτική περιοχή της Μινεσότα αγρονόμος προωθεί αιτήσεις για βίζες προσφύγων, φιλοξενώντας προσωρινά Αφγανούς, ενώ εξασφάλισε ακόμη και εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρεάτων χαλάλ. Στην Καλιφόρνια, ομάδα βετεράνων έστειλε επιτροπή υποδοχής στο αεροδρόμιο του Σακραμέντο για να καλωσορίσει οικογένειες Αφγανών και να τις φιλοξενήσει. Στο Αρκανσο, εθελοντές αναλαμβάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ για αφγανικές οικογένειες, εξασφαλίζουν τη μετακίνησή τους και φιλοξενούν πολλές από αυτές στα σπίτια τους.

Οργανώσεις αρωγής προσφύγων εξασφαλίζουν σημαντικές δωρεές, παρότι οι Αφγανοί βρίσκονται για λίγες μόλις ημέρες στις ΗΠΑ. Στην κοινοτική εκκλησία Μίσιον, έξω από το Φοίνιξ της Αριζόνα, πιστοί συγκέντρωσαν κάλτσες, εσώρουχα, παπούτσια και απορρυπαντικά. «Προσπαθούσα μάταια τον τελευταίο χρόνο να πείσω τον πάστορα να ασχοληθεί με το προσφυγικό. Μετά την αποχώρηση από το Αφγανιστάν κάτι άλλαξε ριζικά στις αντιλήψεις», λέει η 40χρονη Μαρζ Αντίμα. Οι Αφγανοί πρόσφυγες κατέλαβαν ειδική θέση στη συνείδηση των Αμερικανών που πολέμησαν ή συμμετείχαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν ως μέλη ΜΚΟ, ενώ οι εικόνες βρεφών να περνούν χέρι με χέρι πάνω από συρματοπλέγματα και ανθρώπων να κρέμονται από ρόδες αεροσκαφών έχουν πείσει χιλιάδες Αμερικανούς να προσφέρουν χρήμα και χρόνο. 

Πάντως, το εκλογικό σώμα παραμένει διχασμένο σχετικά με το μεταναστευτικό μετά την τετραετία Τραμπ και την αυστηρή πολιτική του απέναντι στους μουσουλμάνους. Δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους πιο διστακτικούς να καλωσορίσουν Αφγανούς σε σχέση με τους Δημοκρατικούς, ενώ συντηρητικά πολιτικά στελέχη προειδοποιούν για τον κίνδυνο διείσδυσης εξτρεμιστών ανάμεσα στους πρόσφυγες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή