Γαλλία: Αρχίζει η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι

Γαλλία: Αρχίζει η δίκη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στο Παρίσι η δίκη 20 κατηγορουμένων για ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στο Παρίσι η δίκη 20 κατηγορουμένων για ανάμειξη στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου του 2015 στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Περίπου 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν οπλισμένοι άνδρες, ζωσμένοι με εκρηκτικά, έβαλαν στο στόχαστρο έξι μπαρ και εστιατόρια, την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και το Σταντ ντε Φρανς, το εθνικό στάδιο της Γαλλίας.

«Αυτή η νύχτα μας βύθισε όλους στον τρόμο και την ασχήμια», δήλωσε ο Ζαν-Πιερ Αλμπερτινί, ο 39χρονος γιος του οποίου σκοτώθηκε στο Μπατακλάν.

Η αστυνομία θα βρίσκεται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού ενώ δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία σε πεζούς και οχήματα στους δρόμους γύρω από το Δικαστικό Μέγαρο στο κέντρο του Παρισιού, όπου βρίσκεται η δικαστική αίθουσα στην οποία θα διεξαχθεί η δίκη Αποκλεισμένη θα είναι η πρόσβαση και στις γύρω όχθες του Σηκουάνα.

Δικαστικός μαραθώνιος

Η δίκη θα διαρκέσει εννέα μήνες. Οι ενάγοντες ανέρχονται σε περισσότερους από 1.800, ενώ περισσότεροι από 300 δικηγόροι θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον, όπως τον περιέγραψε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, άνευ προηγουμένου δικαστικό μαραθώνιο. Η ετυμηγορία αναμένεται στα τέλη Μαΐου.

Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενους, συμπεριλαμβανομένου του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του 31χρονου Γαλλομαροκινού που πιστεύεται ότι είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα των τρομοκρατών που είναι ύποπτοι για τις πολύνεκρες επιθέσεις στο Παρίσι, αντιμετωπίζουν ποινή ισόβιας κάθειρξης αν καταδικαστούν.

Οι υπόλοιποι ύποπτοι, έξι από τους οποίους θα δικαστούν ερήμην, κατηγορούνται ότι βοήθησαν στην παροχή όπλων και αυτοκινήτων ή ότι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στη διοργάνωση των επιθέσεων.

«Αυτό που με ενδιαφέρει σε αυτήν την δίκη είναι η μαρτυρία των άλλων που επέζησαν (…) να ακούσω πώς τα έβγαλαν πέρα αυτά τα έξι χρόνια που πέρασαν», δήλωσε ο 48χρονος Ζερόμ Μπαρτελεμί. «Όσο για τους κατηγορούμενους, δεν περιμένω καν ότι θα μιλήσουν».

Ένας από τους επιζώντες της επίθεσης στο Μπατακλάν, ο Μπαρτελεμί λέει ότι τώρα είναι καλά, αλλά υπέφερε από κατάθλιψη και άγχος.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές είχε αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είχε καλέσει τους πιστούς του να επιτεθούν στη Γαλλία λόγω της ανάμειξής της στον πόλεμο κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Ιράκ και την Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, dpa, Sputnik

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή