Μεξικό: Ετοιμασίες για τη δική του επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας

Μεξικό: Ετοιμασίες για τη δική του επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας

Συμπληρώνονται δύο αιώνες αυτόν τον μήνα από τη γέννηση του μεξικανικού κράτους

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που εορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της, καθώς το Μεξικό ετοιμάζεται να εορτάσει αυτόν τον μήνα τη δική του Ημέρα Ανεξαρτησίας, από τον ισπανικό ζυγό.

Μπορεί ο νότος της χώρας της Κεντρικής Αμερικής να έχει στρέψει την προσοχή του στον ισχυρότατο σεισμό που συγκλόνισε την περιοχή αργά την Τρίτη, όμως στον Βορρά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για μια μεγάλη γιορτή τις επόμενες εβδομάδες.

Μεξικό: Ετοιμασίες για τη δική του επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας-1

Ο ένοπλος αγώνας για την ανεξαρτησία της αποκαλούμενης από τους κονκισταδόρες Νέας Ισπανίας άρχισε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1810, και ολοκληρώθηκε με την απελευθέρωση του Μεξικού από την ισπανική κυριαρχία τριών αιώνων στις 27 Σεπτεμβρίου του 1821.

Την επιθυμία της να συμμετάσχει στους εορτασμούς εκδήλωσε μάλιστα και η Ισπανία.

Οι κυρίως εορτασμοί θα αρχίσουν την επόμενη Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου με την παραδοσιακή Κραυγή της Ανεξαρτησίας, που κάνει κάθε χρόνο ο πρόεδρος της χώρας ακριβώς στις 11 το βράδυ από κάποια από τα μπαλκόνια του Εθνικού Παλατιού στην Πόλη του Μεξικού.

Μεξικό: Ετοιμασίες για τη δική του επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας-2

«Μεξικανοί, ζήτω η εθνική ανεξαρτησία! Ζήτωσαν οι ήρωες που μας χάρισαν πατρίδα και ελευθερία. Ζήτω ο Ιδάλγο, ζήτω ο Αγιέντε, ζήτω η Κορεχιδόρα, ζήτω ο Αλδάμα, ζήτω ο Γκερέρο», φωνάζει ο εκάστοτε Μεξικανός πρόεδρος.

Θα ακολουθήσει στις 16 Σεπτεμβρίου η μεγάλη στρατιωτική και πολιτική παρέλαση, ενώ στις 27 του μηνός έρχεται η μεγάλη επέτειος των 200 ετών από την είσοδο των στρατευμάτων των επαναστατών στην Πόλη του Μεξικού, που συμβολίζει και την έναρξη της ζωής του ανεξάρτητου Μεξικού.

Μεξικό: Ετοιμασίες για τη δική του επέτειο 200 ετών ανεξαρτησίας-3

Την επόμενη ημέρα, στις 28 Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση θα ζητήσει επισήμως συγγνώμη από την αυτόχθονη φυλή των Γιάκι για τις σφαγές και τους διωγμούς του παρελθόντος, αποκαθιστώντας τα ιστορικά της δικαιώματα και αναδεικνύοντας την κουλτούρα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή