ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν «δεν προσφέρει κανέναν λόγο αισιοδοξίας»

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τριπλή κρίση, πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Γερμανία: Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν «δεν προσφέρει κανέναν λόγο αισιοδοξίας»

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας εξέφρασε σήμερα ανησυχία για την σύνθεση της προσωρινής κυβέρνησης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Το υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε χθες, Τρίτη, απαρτίζεται εξ ολοκλήρου από ηγέτες του ισλαμιστικού κινήματος και βετεράνους του πολέμου ο οποίος τελείωσε με τη νίκη των Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα έπειτα από δύο δεκαετίες μαχών.

⇒ Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν νέα κυβέρνηση

Οι παγκόσμιες δυνάμεις διεμήνυσαν στους Ταλιμπάν ότι θα πρέπει να σχηματίσουν μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς που να συνάδει με τις δεσμεύσεις τους για μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση, να υποστηρίζει τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αν επιθυμούν ειρήνη και ανάπτυξη.

«Η ανακοίνωση μιας μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς την συμμετοχή άλλων ομάδων και η χθεσινή βία κατά των διαδηλωτών και των δημοσιογράφων στην Καμπούλ δεν είναι ενδείξεις που δίνουν λόγους για αισιοδοξία», δήλωσε ο Μάας πριν από συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Ο Μάας σημείωσε ωστόσο ότι προτίθεται να συνεχίσει να συνομιλεί με τους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει τριπλή κρίση, πρόσθεσε ο Μάας. Την ώρα που πολλές περιοχές της χώρας αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε τρόφιμα λόγω της ξηρασίας, σταμάτησε η καταβολή διεθνούς βοήθειας.

«Και αν μια νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να τρέξει τις κρατικές υποθέσεις, υπάρχει μια απειλή οικονομικής κατάρρευσης μετά την πολιτική — με ακόμη πιο μεγάλες ανθρωπιστικές συνέπειες», προειδοποίησε ο Μάας.

Πριν από τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν στην αμερικανική βάση στο Ράμσταϊν, ο Μάας υπογράμμισε την ανάγκη για στενό συντονισμό, σημειώνοντας ότι με τον Αμερικανό ομόλογό του θα συζητήσουν τρόπους για την αντιμετώπιση των Ταλιμπάν και τρόπους για την απομάκρυνση περισσότερων ανθρώπων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters