Συρία: Ο στρατός μπήκε στα προάστια της Ντεράα

Συρία: Ο στρατός μπήκε στα προάστια της Ντεράα

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εισήλθαν την Πέμπτη στις συνοικίες των ανταρτών, στην πόλη Ντεράα

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος εισήλθαν την Πέμπτη στις συνοικίες των ανταρτών, στην πόλη Ντεράα, με βάση τη νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πόλη Ντεράα είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από το καθεστώς από το 2018. Οι αντάρτες ελέγχουν ακόμη ορισμένους τομείς, στο πλαίσιο μιας προηγούμενης ειρηνευτικής συμφωνίας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Οι ξεχασμένοι χριστιανοί της Συρίας

Με βάση τη νέα συμφωνία, με την οποία τερματίστηκαν οι συγκρούσεις που είχαν ξεσπάσει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι Σύροι στρατιώτες μπήκαν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ, όπως αποκαλούνται τα νότια προάστια της πόλης τα οποία πολιορκούνταν επί μήνες από το καθεστώς. «Ύψωσαν την εθνική σημαία, εγκατέστησαν στρατιωτικά (φυλάκια) και ερεύνησαν τη ζώνη ώστε να την κηρύξουν ελεύθερη από τρομοκράτες» μετέδωσε το πρακτορείο Sana.

Τη συμφωνία με τους αντάρτες διαπραγματεύτηκε η Ρωσία, η σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Στους αντάρτες που θα παραδώσουν τα όπλα τους και στους άνδρες που δεν έχουν υπηρετήσει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν στην Ντεράα αλ Μπαλάντ. Όσοι αρνηθούν να καταθέσουν τα όπλα θα μεταφερθούν σε άλλες περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες, στα βόρεια.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι στρατιώτες θα ερευνήσουν όλα τα σπίτια και θα καταγράψουν τα ονόματα εκείνων που αποφάσισαν να παραμείνουν στην πόλη.

Από τις φονικές μάχες, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, εκτοπίστηκαν περίπου 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).

Η πόλη Ντεράα ήταν το λίκνο της εξέγερσης κατά του καθεστώτος του Άσαντ, το 2011. Στον πόλεμο που ακολούθησε σκοτώθηκαν περίπου 380.000 άνθρωποι και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή