Διασημότητες κατά του ηδονισμού

Διασημότητες κατά του ηδονισμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες διασημότητες της Κίνας που παρευρέθησαν σε συμπόσιο της βιομηχανίας ψυχαγωγίας συμφώνησαν να διασφαλίσουν πως θα ενεργούν με ηθική στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο τους, εν μέσω έντονης κυβερνητικής καταστολής στον πολιτιστικό τομέα της χώρας. Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα την Τρίτη στο Πεκίνο και είχε τίτλο «Αγαπήστε το κόμμα, αγαπήστε τη χώρα, υποστηρίξτε την ηθική και την τέχνη», παρευρέθησαν ανώτερα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος, τα οποία θέσπισαν νέους κανονισμούς για τις πρακτικές της βιομηχανίας και τη συμπεριφορά των διασημοτήτων, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Το συμπόσιο περιελάμβανε ομιλία του επικεφαλής της κινεζικής ρυθμιστικής αρχής ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων –της εθνικής διοίκησης ραδιοτηλεόρασης– και συγκέντρωσε μέλη από τη βιομηχανία της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και της διαδικτυακής ψυχαγωγίας, τα οποία προειδοποιήθηκαν πως πρέπει να τηρούν την κοινωνική ηθική, τις προσωπικές τους αρχές, καθώς και τις οικογενειακές αρετές. Σύμφωνα με αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, από τους παρευρισκόμενους ζητήθηκε επίσης να διασφαλίσουν ότι θα εγκαταλείψουν συνειδητά τις χυδαίες και κιτς αισθητικές και θα αντισταθούν έντονα στις «παρακμιακές ιδέες της λατρείας του χρήματος, του ηδονισμού και του ακραίου ατομικισμού».

Τις τελευταίες εβδομάδες οι κινεζικές αρχές έχουν προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στη βιομηχανία ψυχαγωγίας της χώρας, απαγορεύοντας ορισμένα ριάλιτι και περιορίζοντας την κουλτούρα των «θαυμαστών» διασημοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσφατα, το Πεκίνο διέταξε επίσης τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς να αντισταθούν στην αποκαλούμενη «ανώμαλη αισθητική», περιορίζοντας την προβολή των θηλυπρεπών ανδρών. 

⇒ Διαβάστε επίσης: Το Πεκίνο απαγορεύει τους «θηλυπρεπείς άντρες» από την τηλεόραση

Από τις κινεζικές αρχές έχουν, ταυτόχρονα, στοχοποιηθεί οι αμοιβές των αστέρων της ψυχαγωγίας, καθώς και οι ερμηνευτές που προβάλλουν… κατάπτυστους ηθικούς κανόνες. 

«Σώφρονες» και μη

Πέρα από κομματικά στελέχη, στο συμπόσιο παρευρέθησαν διάσημοι ηθοποιοί, σκηνοθέτες και θεατρικοί συγγραφείς, που τοποθετήθηκαν υπέρ των νέων κανονισμών. «Ως Κινέζος πολίτης που ζει σε μια νέα εποχή, ως Κινέζος ηθοποιός αλλά και ως Κινέζος καλλιτέχνης που υπηρετεί τη λογοτεχνία και την τέχνη, θεωρώ πως είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλοι την κατεύθυνσή μας, να καθορίσουμε το νόημα και τις ευθύνες των πράξεών μας, να διαχειριστούμε σωστά τα λόγια και τις πράξεις μας και να βελτιώσουμε την προσωπική μας ηθική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ηθοποιός Ζανγκ Τονγκ κατά τη διάρκεια του συμποσίου. «Είναι καθήκον των δημιουργών της χώρας μας να ολοκληρώνουν κάθε δουλειά με απλότητα και χωρίς υπερβολές και να μεταφέρουν τη θετική ενέργεια αθόρυβα στο κοινό», συμπλήρωσε με τη σειρά του ο διάσημος σκηνοθέτης Ζανγκ Γιονγκζίν.

Ο τομέας της ψυχαγωγίας είναι ο τελευταίος κατά σειρά που γίνεται στόχος της κινεζικής κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια ελέγχου και καταστολής. Προηγήθηκε η τεχνολογική βιομηχανία της χώρας, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων επιχειρηματιών, όπως ο Τζακ Μα. Ταυτόχρονα, αρκετές κινεζικές διασημότητες υψηλού κύρους στοχοποιήθηκαν προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ηθοποιός Ζανγκ Σουάνγκ αντιμετωπίζει πρόστιμο 46 εκατ. δολαρίων για φοροδιαφυγή, ενώ το όνομα της διάσημης ηθοποιού και πρέσβειρας της μάρκας Fendi, Ζάο Γουέι, αφαιρέθηκε από όλα τα έργα που προβάλλονται σε μεγάλες πλατφόρμες ψυχαγωγίας. Τέλος, ο ηθοποιός Ζανγκ Ζεχάν τιμωρήθηκε αυστηρά έπειτα από τη δημοσιοποίηση παλιών φωτογραφιών του, που τον εμφανίζουν να επισκέπτεται το ιερό Γιασουκούνι, στην Ιαπωνία, στη μνήμη όσων έπεσαν στον σινοϊαπωνικό πόλεμο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή