Αναπόδεικτη η σχέση εμβολίου με έμμηνο ρύση

Αναπόδεικτη η σχέση εμβολίου με έμμηνο ρύση

Για «εικασίες» μίλησε η εκπρόσωπος της γερμανικής επιτροπής ανοσολογίας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. «Εικασίες» χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της γερμανικής επιτροπής ανοσολογίας, Κριστίν Τίλε, τα ερωτήματα για τη σχέση των εμβολιασμών με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως. Το ζήτημα συζητήθηκε στη μηνιαία σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) τον Αύγουστο και το συμπέρασμα ήταν ότι δεν αποδεικνύεται αιτιώδης σχέση. Παράλληλα, ζητήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες να παράσχουν περισσότερα δεδομένα.

Στη Γερμανία, έχουν αναφερθεί στο ινστιτούτο Paul Ehrlich 310 περιστατικά διαταραχής του κύκλου μετά τον εμβολιασμό, που αφορούν όλων των ειδών τις διαταραχές: πρώιμη έναρξη του κύκλου, μεγαλύτερη αιμορραγία, καθυστέρηση, έλλειψη κύκλου κ.λπ. Στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί 54 εκατ. εμβολιασμοί σε άνδρες και γυναίκες. Στη Βρετανία, όπου έχουν εμβολιασθεί 47 εκατ. γυναίκες, οι καταγεγραμμένες διαταραχές του κύκλου μετά τους εμβολιασμούς είναι 33.221. 

Οι διαταραχές του κύκλου αποτελούν συχνό φαινόμενο και δεν είναι σαφές αν οι καταγεγραμμένες διαταραχές οφείλονται στο εμβόλιο ή αν συνέπεσαν με τη διαδικασία εμβολιασμού χωρίς να σχετίζονται με αυτήν. Δεν είναι απίθανο να υπάρχει κάποια σχέση, δεδομένου ότι το ενδοκρινολογικό σύστημα σχετίζεται με το ανοσοποιητικό. Εχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από αυτοάνοσα νοσήματα και αποκτούν μεγαλύτερη ανοσία από τους άνδρες όταν εμβολιάζονται κατά της γρίπης. 

Δεκάδες παράγοντες

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει και αντίστροφη σχέση, αν δηλαδή ο εμβολιασμός μπορεί να επηρεάζει την έκκριση ορμονών, διαταράσσοντας τον κύκλο. Υπάρχει ένα εμβόλιο που θεωρείται ύποπτο για πρόκληση ορμονικών διαταραχών, σε ελάχιστες περιπτώσεις σοβαρών (πρόωρη εμμηνόπαυση), και αυτό είναι το τετρασθενές εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο, η σχέση αυτή δεν έχει αποδειχθεί. Επιπλέον, το εμβόλιο αυτό λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό μηχανισμό από εκείνα του κορωνοϊού, που είτε έχουν παραχθεί με απενεργοποιημένους αδενοϊούς είτε με τεχνολογία mRNA. 

O κύκλος μπορεί να επηρεασθεί από δεκάδες παράγοντες, όπως είναι η ύπαρξη κύστεων ή ινομυωμάτων, οι ορμονικές διαταραχές λόγω υπερβολικού βάρους ή υπερβολικής αδυναμίας, η διακοπή του αντισυλληπτικού χαπιού, διάφορες ασθένειες κ.ά. Οπως επισημαίνει η Τίλε, αν υπάρχει ένας μηχανισμός που αποδεδειγμένα επηρεάζει τον κύκλο, αυτός είναι ο φόβος. «Αν μια γυναίκα φοβάται πολύ και παρ’ όλα αυτά κάνει το εμβόλιο, μπορεί να δει τον κύκλο της να επηρεάζεται όχι από το ίδιο το εμβόλιο, αλλά από το στρες που της προκαλεί ο εμβολιασμός», λέει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή