«Παράπλευρες απώλειες» λόγω πανδημίας

«Παράπλευρες απώλειες» λόγω πανδημίας

Την περυσινή χρονιά έλαβαν θεραπεία ένα εκατομμύριο λιγότεροι ασθενείς με φυματίωση συγκριτικά με το 2019

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε το Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας στην ετήσια έκθεσή του, προειδοποιώντας πως η πανδημία του κορωνοϊού θα έχει ως συνέπεια τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών από τις εν λόγω ασθένειες, λόγω του κλονισμού των συστημάτων υγείας, ιδιαίτερα των πιο φτωχών κρατών. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Παγκόσμιο Ταμείο στην έκθεσή του, τα προγράμματα και οι υπηρεσίες για την πρόληψη του HIV και του AIDS συρρικνώθηκαν κατά 11%, ενώ σε ορισμένες από τις φτωχότερες χώρες οι πλεονάζοντες θάνατοι εξαιτίας του AIDS και της φυματίωσης ενδέχεται να ξεπεράσουν εκείνους που προκλήθηκαν λόγω της COVID-19. «Οι αριθμοί για το 2020 επιβεβαιώνουν αυτό που φοβόμασταν από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορωνοϊού», συνόψισε ο Πίτερ Σαντς, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου. «Ο αντίκτυπός της ήταν σαρωτικός, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία οι βασικοί δείκτες μας βρίσκονται σε υποχώρηση», συμπληρώνει με ανησυχία.

Ο αντίκτυπος της πανδημίας στα δημόσια συστήματα υγείας είναι εμφανής από τη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων και της προσφοράς θεραπείας, καθώς την περυσινή χρονιά έλαβαν θεραπεία περίπου 4,7 εκατ. ασθενείς με φυματίωση – περίπου ένα εκατ. λιγότεροι από ό,τι το 2019. Μέχρι στιγμής, τα προγράμματα καταπολέμησης της ελονοσίας μοιάζει να έχουν χτυπηθεί λιγότερο από την πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Ταμείο, το οποίο αποτελεί σύμπραξη μεταξύ κυβερνήσεων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, ιδιωτικού τομέα και ασθενών, εκτιμά πως η ταχεία αντίδρασή του επέτρεψε να αποφευχθούν τα χειρότερα, αφού το 2020 δαπάνησε συνολικά 4,2 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή