Ερασιτέχνες αστροναύτες σε τροχιά

Ερασιτέχνες αστροναύτες σε τροχιά

Διαστημική αποστολή με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για παιδιατρική κλινική

ερασιτέχνες-αστροναύτες-σε-τροχιά-561492454

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. Μεγάλη δωρεά, 200 εκατ. δολαρίων, προς το ερευνητικό παιδιατρικό νοσοκομείο του Μέμφις στο Τενεσί αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Τζάρεντ Αϊζακμαν, κυβερνήτης της πρώτης πτήσης «ερασιτεχνών αστροναυτών» σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η εκτόξευση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ η αποστολή θα έχει διάρκεια τριών ημερών, με το πλήρωμα να παραμένει σε καθεστώς έλλειψης βαρύτητας για όλο αυτό το διάστημα.

Ο Αϊζακμαν, ο οποίος δεν απέκτησε ποτέ απολυτήριο λυκείου, ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία, τη Shift4 Payments, η οποία διαχειρίζεται σήμερα 200 δισ. δολάρια από κρατήσεις ξενοδοχείων και εστιατορίων στις ΗΠΑ, καθισμένος στο υπόγειο των γονέων του, πριν ακόμη κλείσει τα 20 χρόνια του. Αποφάσισε να αγοράσει τέσσερα εισιτήρια σε πτήση του διαστημοπλοίου DragonX, του ιδρυτή της Tesla, Ελον Μασκ, και να προσφέρει τρία από αυτά σε αξιόλογους νέους ανθρώπους, καλώντας το κοινό να συνεισφέρει οικονομικά στο ερευνητικό έργο του παιδιατρικού νοσοκομείου «Σεν Τζουντ», στο Μέμφις. «Ολα πάνε τέλεια. Εχω την τύχη να διαθέτω ένα σπάνιας ικανότητας πλήρωμα», είπε ο πάντα ενθουσιώδης Αϊζακμαν. Ο δισεκατομμυριούχος κυβερνήτης είναι ήδη έμπειρος χειριστής αεριωθούμενων αεροσκαφών, ακόμη και υπερηχητικών μαχητικών.

Ερασιτέχνες αστροναύτες σε τροχιά-1

Η Σον Πρόκτορ, παράδειγμα επιχειρηματικής επιτυχίας, είναι καθηγήτρια Γεωλογίας σε τεχνολογικό ίδρυμα και τακτικά την προσκαλούν αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα για θέματα Διαστήματος. Η επιτυχημένη επιχειρηματίας Πρόκτορ, παρότι απορρίφθηκε από το πρόγραμμα αστροναυτών της NASA, εξασφάλισε θέση στην πτήση του DragonX έχοντας επιλεγεί από κριτές εκπομπής ριάλιτι. Την ηγετική ικανότητα αντιπροσωπεύει ο Αϊζακμαν.

Ντοκιμαντέρ

Παρότι οι πτήσεις με «ερασιτέχνες» αστροναύτες δεν είναι πρωτοφανείς, η αποστολή Inspiration4 θα είναι η πρώτη με πλήρωμα αποκλειστικά μη επαγγελματιών αστροναυτών. Τα μέλη της αποστολής έχουν λάβει, βεβαίως, κατάλληλη εκπαίδευση, που τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν σε κάθε πιθανό σενάριο εκτάκτου ανάγκης. 

«Αυτή είναι μια πραγματική περιπέτεια του Διαστήματος», λέει ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ της πλατφόρμας Netflix, Τζέισον Εχίρ. «Οι πρωταγωνιστές είναι καθημερινοί άνθρωποι που θα χειρίζονται ένα διαστημόπλοιο επί τρεις ημέρες, σε τροχιά γύρω από τη Γη και πιο ψηλά από τις αποστολές Απόλλων. Ο χαρακτήρας του κάθε αστροναύτη και οι εμπειρίες τους κατά τη διάρκεια της πτήσης θα μας απασχολήσουν κατά προτεραιότητα». 

Σε σκληρή κριτική του ντοκιμαντέρ αλλά και της αποστολής προβαίνει η εφημερίδα The Guardian, επισημαίνοντας ότι κύριο μέλημα του δημιουργού είναι να διαφημίσει τον ρόλο του Ελον Μασκ στην αποστολή και τις ικανότητες του πυραύλου DragonX.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή