ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω

«Οι Ευρωπαίοι αστροναύτες πρέπει να βρίσκονται σε ευρωπαϊκούς πυραύλους», είπε.

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος: Η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA), Τζόζεφ Ασμπάχερ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει το διαστημικό της πρόγραμμα ή αλλιώς θα δει «τη …σκόνη των άλλων χωρών». «Οι Ευρωπαίοι αστροναύτες πρέπει να βρίσκονται σε ευρωπαϊκούς πυραύλους», είπε.

Ο Ασμπάχερ μίλησε δίπλα στον Γερμανό αστροναύτη Ματίας Μάουρερ, ο οποίος πρόκειται να πετάξει στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στα τέλη Οκτωβρίου με αμερικανικό πύραυλο από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

Ο Μάουρερ θα εργαστεί σε περισσότερα από 100 πειράματα κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

«Τεράστια ώθηση» στον διαστημικό τουρισμό

Τόσο ο Ασμπάχερ όσο και ο Μάουρερ μίλησαν με ενθουσιασμό για το μέλλον του ευρωπαϊκού διαστημικού τουρισμού υπό το πρίσμα των ενεργειών των δισεκατομμυριούχων Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ και Ρίτσαρντ Μπράνσον, που έκαναν τις πρώτες προσπάθειες τον Ιούλιο.

«Νομίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή», είπε ο Μάουρερ. «Έχοντας περισσότερους ανθρώπους στο διάστημα σημαίνει ότι θα χρειαστούμε επίσης καλύτερη και πιο ισχυρή τεχνολογία, κάτι που είναι καλό. Από την άλλη πλευρά, το να έχουμε περισσότερους ανθρώπους στο διάστημα θα σημαίνει επίσης περισσότερα σκουπίδια. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να φροντίσουμε τον χώρο και να τον καθαρίσουμε».

Ο Ασμπάχερ βλέπει τον τουρισμό ως κάτι που οι διαστημικές υπηρεσίες «υποτιμούσαν».

«Θα δούμε μια τεράστια ώθηση στις διαστημικές πτήσεις τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Αυστριακός γεωφυσικός.

Σύμφωνα με την ESA, η αποστολή του Μάουρερ θα ξεκινήσει το νωρίτερο στις 31 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έξι μήνες.

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή: DW