Μεταναστευτικό: Επαναπροωθήσεις στη Μάγχη

Μεταναστευτικό: Επαναπροωθήσεις στη Μάγχη

Ο Γάλλος ΥΠΕΣ Ζεράρ Νταρμανέν τόνισε ότι το Παρίσι δεν είναι σε θέση να δεχθεί τα νέα μέτρα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να επιτρέψει τις επαναπροωθήσεις σκαφών που διασχίζουν τη Θάλασσα της Μάγχης μεταφέροντας πρόσφυγες και μετανάστες εξετάζει η Bρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, παρά τις προειδοποιήσεις από τις γαλλικές αρχές ότι μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η είδηση προέκυψε ύστερα από συνάντηση της Πατέλ με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράρ Νταρμανέν, την Τετάρτη, κατά την οποία συζητήθηκαν οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές από τα γαλλικά παράλια προς τις βρετανικές ακτές.

Παρότι το υπουργείο δεν επιβεβαιώνει επίσημα το σχέδιο των επαναπροωθήσεων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το προσωπικό της συνοριακής δύναμης εκπαιδεύεται για να εφαρμόσει τακτικές “επιστροφής” (turn-around) στη θάλασσα, σύμφωνα με σχέδια που αναπτύχθηκαν για δύο χρόνια». Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισαν χθες ότι οι επαναπροωθήσεις θα γίνονται σε «συγκεκριμένες, ελάχιστες περιπτώσεις» και πως η τελική φάση της εκπαίδευσης του προσωπικού για την εφαρμογή της πρακτικής αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Η είδηση προκάλεσε ήδη έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του Παρισιού, με τον Νταρμανέν να επιμένει πως η γαλλική θέση σχετικά με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Θάλασσα της Μάγχης παραμένει αμετάβλητη. «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έχει σαφώς προτεραιότητα συγκριτικά με την εθνικότητα, το καθεστώς και την εκάστοτε μεταναστευτική πολιτική, από σεβασμό στο διεθνές θαλάσσιο δίκαιο που διέπει τις διασώσεις στη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών σε επιστολή του που δημοσιεύθηκε στις αρχές της εβδομάδας. 

Τόνισε, επίσης, ότι η πρακτική των επαναπροωθήσεων των προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τις βρετανικές συνοριακές δυνάμεις πίσω σε γαλλικά χωρικά ύδατα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνεργασία των δύο χωρών, και ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να δεχθεί τα νέα μέτρα. Προηγουμένως, οι γαλλικές αρχές είχαν συμφωνήσει με το Ηνωμένο Βασίλειο να διπλασιάσουν το προσωπικό που επιβλέπει τις γαλλικές ακτές των Στενών της Μάγχης, ενώ το Λονδίνο έχει επίσης προσφέρει αεροσκάφος για την πιο συστηματική παρακολούθηση των ακτών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, παρατηρείται αύξηση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στις βρετανικές ακτές. Τη Δευτέρα, 785 μετανάστες έφθασαν παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, επί συνόλου 13.000 αφίξεων από την αρχή του έτους, σύμφωνα με το πρακτορείο PA. 

Οι γαλλικές αρχές αποδίδουν την αύξηση του αριθμού των αφίξεων στο γεγονός ότι οι διακινητές χρησιμοποιούν σκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας για τη διέλευση. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Bρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι το βάρος της ευθύνης των αυξήσεων πέφτει και στις γαλλικές συνοριακές δυνάμεις, συμπληρώνοντας ότι οποιαδήποτε σχέδια επαναπροωθήσεων «θα είναι ασφαλή και θα συμμορφώνονται προς τις διεθνείς νομοθεσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή