Δωρεάν αντισύλληψη για όλες τις Γαλλίδες κάτω των 25 ετών

Δωρεάν αντισύλληψη για όλες τις Γαλλίδες κάτω των 25 ετών

Αφορμή για την απόφαση του υπουργού Υγείας στάθηκε η υποχώρηση της χρήσης αντισυλληπτικών από νέες γυναίκες εξαιτίας του υψηλού κόστους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Δωρεάν θα είναι εφεξής η αντισύλληψη για κάθε Γαλλίδα κάτω των 25 ετών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υγείας της χώρας, Ολιβιέ Βεράν. Μέχρι τώρα, δωρεάν αντισύλληψη στη Γαλλία μπορούσαν να εξασφαλίσουν μόνο οι ανήλικες.

«Διαπιστώσαμε, από κοινού με τις επιστημονικές υπηρεσίες, υποχώρηση της χρήσης αντισυλληπτικών σε σημαντικό αριθμό νέων γυναικών. Το κίνητρο για την απόφασή τους αυτή ήταν η έλλειψη χρημάτων», είπε ο υπουργός. Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να αναλάβει τη δαπάνη των ορμονικών μεθόδων αντισύλληψης και κάθε ιατροφαρμακευτική δαπάνη που συνδέεται με την αντισύλληψη για όλες τις γυναίκες κάτω των 25 ετών από την 1η Ιανουαρίου 2022. «Ολες οι μέθοδοι αντισύλληψης θα καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς καμία εξαίρεση», υπογράμμισε ο Βεράν. 

Μέχρι πρότινος, οι υγειονομικές υπηρεσίες κάλυπταν πλήρως κάθε δαπάνη αντισύλληψης για ανήλικα κορίτσια, όπως συγκεκριμένα χάπια, εμφυτεύματα και διαφράγματα. Αλλα χάπια όμως, όπως και τα σπερματοκτόνα επιθέματα, οι κολπικοί δακτύλιοι και τα προφυλακτικά (εκτός από δύο μάρκες), θα εξακολουθήσουν να μην καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση. 

Η δωρεάν αντισύλληψη χορηγείται ήδη από το 2013 σε κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών, όπου το ποσοστό αμβλώσεων έχει μειωθεί από 9,5% σε 6% ανά 1.000, μεταξύ 2012 και 2018. Από τον Αύγουστο επεκτάθηκε σε κορίτσια κάτω των 15 ετών. Για να δικαιολογήσει την ηλικιακή επέκταση, η κυβέρνηση είχε αναφέρει στα τέλη του 2019 ότι «κάθε χρόνο, περίπου 1.000 κορίτσια ηλικίας 12 έως 14 ετών μένουν έγκυοι στη Γαλλία» και «από αυτές τις εγκυμοσύνες, οι 770 καταλήγουν σε άμβλωση».

«Η διεύρυνση της δωρεάν παροχής αντισυλληπτικών αποτελεί προσπάθεια με ετήσιο κόστος 21 εκατ. ευρώ. Επιλέξαμε το 25ο έτος της ηλικίας ως ανώτατο όριο, καθώς η ηλικία αυτή αντιπροσωπεύει συνήθως ορόσημο οικονομικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής ολοκλήρωσης μιας γυναίκας. Είναι επίσης η ηλικία στην οποία οι περισσότερες εγκαταλείπουν το ασφαλιστικό πρόγραμμα των γονιών τους», σημείωσε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος καλείται να εξευμενίσει ορισμένες καθολικές οργανώσεις που αντιδρούν στη μείωση του κατώτατου ορίου χορήγησης δωρεάν αντισυλληπτικών σε κορίτσια, από τα 15 έτη στα 12.

Τη διαφωνία τους με τον αποκλεισμό των γυναικών άνω των 25 ετών από τη δωρεάν αντισύλληψη εξέφρασαν φεμινιστικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για υποχώρηση της φιλελεύθερης κυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις των καθολικών εξτρεμιστών. Οι συγκεκριμένες οργανώσεις εκτιμούν ότι η αντισύλληψη –όπως και η άμβλωση– πρέπει να προσφέρεται δωρεάν σε γυναίκες κάθε ηλικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή