ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έρευνα σε βαρος της πρώην υπ. Υγείας για τη διαχείριση της πανδημίας

Πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία

gallia-ereyna-se-varos-tis-proin-yp-ygeias-gia-ti-diacheirisi-tis-pandimias-561494836

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα σε βάρος της πρώην υπουργού Υγείας της Γαλλίας, Ανιές Μπουζέν, ξεκίνησαν σχετικά με τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μία από τις πρώτες υποθέσεις σε όλον τον κόσμο όπου ένας υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος θεωρείται υπόλογος για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την πανδημία.

Η Μπουζέν διετέλεσε υπουργός Υγείας από τον Μάιο του 2017 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Παραιτήθηκε στην αρχή της πανδημίας για να διεκδικήσει την εκλογή της στον δήμο του Παρισιού, αλλά ηττήθηκε, και στις αρχές Ιανουαρίου διορίστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η υπόθεση ερευνάται από το ειδικό Δικαστήριο της Δημοκρατίας που εξετάζει τυχόν ποινικές ευθύνες των υπουργών. Στην καρδιά της έρευνας εντοπίζονται ερωτήματα που έχουν τεθεί σε πολλές χώρες: Ηταν η κυβέρνηση επαρκώς προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει την πανδημία; Οι αλλεπάλληλες αλλαγές στην πολιτική της, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, αντικατόπτριζαν την εξέλιξη των επιστημονικών δεδομένων ή ήταν ένδειξη πολιτικής ανεπάρκειας;

Η προκαταρκτική έρευνα είναι απλώς ένα πρώτο βήμα. Οι δικαστές θα αποφασίσουν αν θα δώσουν συνέχεια στην υπόθεση ή θα την βάλουν στο αρχείο. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κληθεί για κατάθεση ο διάδοχος της Μπουζέν στο υπουργείο, ο Ολιβιέ Βεράν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ / ΜΠΕ