Τα αναπάντητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

Τα αναπάντητα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Μπρετ Ιγκλσον ήταν 15 ετών όταν ο πατέρας του έχασε, ηρωικά, τη ζωή του προσπαθώντας να απεγκλωβίσει τους συνεργάτες του από τον δεύτερο πύργο έπειτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Είκοσι χρόνια αργότερα, εξακολουθεί να έχει αναπάντητα ερωτήματα για τα γεγονότα που οδήγησαν στον θάνατο του πατέρα του. Ο Ιγκλσον είναι μόλις ένας από τους χιλιάδες Αμερικανούς που έχασαν φίλους και συγγενείς την εφιαλτική ημέρα των τρομοκρατικών επιθέσεων, και που σήμερα εξακολουθούν να πιέζουν την αμερικανική κυβέρνηση να δημοσιεύσει τα άκρως απόρρητα έγγραφα σχετικά με την έρευνα για πιθανή σχέση στη θηριωδία και αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν μάς ζητάει να εμπιστευτούμε ότι η διοίκηση θα αποδώσει δικαιοσύνη στην κοινότητα που επλήγη από την 11η Σεπτεμβρίου», ανέφερε ο 35χρονος σήμερα άνδρας σε γραπτή δήλωσή του, εν αναμονή της τραγικής επετείου. «Θα παρακολουθήσουμε στενά αυτή τη διαδικασία, για να διασφαλίσουμε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI θα βοηθήσουν τις οικογένειές μας να αποκαλύψουν την αλήθεια, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη έναντι της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας», συμπληρώνει. Η ενδεχόμενη συμμετοχή αξιωματούχων της Σαουδικής Αραβίας στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου αποτέλεσε μέρος της εξονυχιστικής, απόρρητης έρευνας του FBI για τις επιθέσεις – άλλωστε, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν, όπως και 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν Σαουδάραβες πολίτες. Εδώ και είκοσι χρόνια, οι οικογένειες των θυμάτων ζητούν από τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν τα ευρήματα της αποκαλούμενης «Επιχείρησης Encore», ιδιαίτερα τις επαφές μεταξύ Σαουδαράβων αξιωματούχων και δύο αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου που κατοικούσαν στην Καλιφόρνια μερικούς μήνες πριν από τις επιθέσεις. Σήμερα, βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στον στόχο τους.

Την περασμένη Παρασκευή, ένα μήνα αφότου το Κογκρέσο θέσπισε νομοθεσία με διμερή υποστήριξη ζητώντας μεγαλύτερη διαφάνεια στην έρευνα της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Τζο Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την ανασκόπηση και αποκάλυψη των απόρρητων εγγράφων. «Καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος των τραγικών γεγονότων, αξίζει στον αμερικανικό λαό να έχει μια πληρέστερη εικόνα για το τι γνωρίζει η κυβέρνησή του γι’ αυτές τις επιθέσεις», ανέφερε το διάταγμα, συμπληρώνοντας πως το πλήρες αρχείο θα αποκαλυφθεί αποσπασματικά, μέσα στους επόμενους έξι μήνες, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Παρότι το προεδρικό διάταγμα αναγνώρισε ότι η «αδιάκριτη» δημοσίευση πληροφοριών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και την ικανότητα αποτροπής μελλοντικών επιθέσεων, καταλήγει ότι είναι απαραίτητο να επιτευχθεί καλύτερη ισορροπία μεταξύ διαφάνειας και λογοδοσίας, και προτείνει ένα χρονοδιάγραμμα για τη δημοσίευση των απόρρητων πληροφοριών.

Το πρώτο αποκαλυπτικό έγγραφο αναμένεται να συμπέσει με την επέτειο των 20 χρόνων. Σύμφωνα με τις υποθέσεις των δικηγόρων των οικογενειών, πρόκειται για μια 16σέλιδη περίληψη των ευρημάτων της «Επιχείρησης Encore», που περιέχει τα βασικά της πορίσματα για τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας. Σταδιακά, μέσα σε τέσσερις μήνες, η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί επίσης να αποκαλύψει όλες τις απόρρητες συνεντεύξεις και τα αναλυτικά έγγραφα από την αρχική έρευνα του FBI για τις επιθέσεις, ενώ με τη συμπλήρωση του εξαμήνου πρέπει να απελευθερώσει οποιαδήποτε κρατική πληροφορία αφορά τους αεροπειρατές και πιθανές σχέσεις τους με ξένες κυβερνήσεις. «Η επικρατούσα άποψη είναι πως πράγματι υπήρξαν Σαουδάραβες αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών που ήρθαν σε επαφή με τους αεροπειρατές», δηλώνει στο βρετανικό μέσο iNews ο δρ Στιβ Χιούετ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. «Ωστόσο, είναι πιθανό να εγκαταστάθηκαν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν, και όχι να υποστηρίξουν, τους εν λόγω πολίτες, κάτι που το Ριάντ σίγουρα δεν θα ήθελε να αποκαλυφθεί», προσθέτει. Εδώ και είκοσι χρόνια η Σαουδική Αραβία αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε γνώση για τις επιθέσεις, και η διάψευση της στάσης της ενδέχεται να δημιουργήσει ρήγμα στις διμερείς σχέσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που αρκετοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ μάχονταν για χρόνια να διατηρήσουν το απόρρητο των εγγράφων του FBI για να μη θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις με το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο διαθέτει και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για ριζοσπαστικές ομάδες που θέλουν να επιτεθούν στη Δύση. 

Μία από τις εμβληματικότερες φιγούρες του κινήματος για την αποκάλυψη των εγγράφων είναι ο Κένεθ Ουίλιαμς, πλέον συνταξιούχος πράκτορας του FBI, ο οποίος έγραψε το διάσημο σημείωμα που προειδοποιούσε για τις δυνατότητες της Αλ Κάιντα μόλις λίγους μήνες πριν από τις επιθέσεις. Ο Ουίλιαμς συνεργάζεται σήμερα στενά με τις οικογένειες που μηνύουν τους Σαουδάραβες για συμμετοχή στα γεγονότα – ενάντια στις επιθυμίες του FBI, το οποίο του έδωσε εντολή να αποφύγει τη συμβολή του στην υπόθεση. «Πρόκειται για έρευνα μιας μαζικής δολοφονίας», υπογράμμισε στις αρχές της εβδομάδας ο πρώην πράκτορας του FBI. «Η υπόθεση αυτή πρέπει να λυθεί με διαφάνεια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή