Κλινική δοκιμή τεστ που ανιχνεύει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Κλινική δοκιμή τεστ που ανιχνεύει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Η εξέταση Galleri μπορεί να εντοπίσει διάφορες μορφές της νόσου που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν στα αρχικά τους στάδια

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) άρχισε τη μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στον κόσμο, που περιλαμβάνει μια εξέταση αίματος για τον εντοπισμό περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Περισσότεροι από 100.000 εθελοντές θα δώσουν δείγματα αίματος σε κινητές κλινικές σε περιοχές σε όλη την Αγγλία από τη Δευτέρα για να εκτιμήσουν πόσο αποτελεσματικό είναι το τεστ. Η εξέταση Galleri, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στις ΗΠΑ, μπορεί να εντοπίσει διάφορες μορφές καρκίνου που είναι δύσκολο να ανιχνευτούν στα αρχικά τους στάδια, συλλέγοντας θραύσματα DNA που απορρίπτονται από τους όγκους στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταξύ αυτών είναι οι καρκίνοι του πνεύμονα, του εντέρου, του παγκρέατος, του λαιμού, του εγκεφάλου και του αυχένα.

Οταν ένας όγκος ανιχνεύεται στο πρώτο στάδιο, οι ασθενείς έχουν συνήθως περισσότερες επιλογές θεραπείας και έχουν πέντε έως δέκα φορές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν σε σύγκριση με εκείνους που ανιχνεύθηκαν στο τέταρτο στάδιο, το οποίο είναι το πιο προχωρημένο. Η διευθύντρια του NHS England, Αμάντα Πρίτσαρντ, δήλωσε ότι αυτό το γρήγορο και απλό τεστ «θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας επανάστασης στον εντοπισμό και στη θεραπεία του καρκίνου» και να παίξει σημαντικό ρόλο στον στόχο του NHS να εντοπίσει τα τρία τέταρτα των καρκίνων στο πρώιμο στάδιο, οπότε είναι και ευκολότερο να αντιμετωπιστούν.

Η κλινική δοκιμή της εξέτασης απευθύνεται σε 140.000 άτομα ηλικίας 50 έως 77 ετών από διαφορετικές εθνικές καταβολές, οι οποίοι δεν πρέπει να έχουν διαγνωστεί με καρκίνο τα τελευταία τρία χρόνια. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δώσουν ένα πρώτο δείγμα αίματος σε μια κινητή κλινική και περαιτέρω δείγματα ένα και δύο χρόνια αργότερα. Για να μάθουν αν το τεστ βοηθάει τους γιατρούς να εντοπίσουν τα διαφορετικά είδη καρκίνου νωρίς, οι μισοί συμμετέχοντες θα υποβληθούν σε άμεση εξέταση των δειγμάτων αίματος με την εξέταση Galleri, ενώ στους υπόλοιπους το αίμα τους θα αποθηκευτεί για πιθανές εξετάσεις στο μέλλον. Εάν τα πρώτα αποτελέσματα, που αναμένονται έως το 2023, είναι επιτυχημένα, το NHS στοχεύει να ανοίξει την κλινική δοκιμή σε ένα εκατομμύριο ακόμη άτομα το 2024 και το 2025.

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους που κατηγοριοποιούνται από το πρώτο έως το τρίτο στάδιο διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% των 12 προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων. «Πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά το τεστ Galleri για να μάθουμε αν μπορεί να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των καρκίνων που διαγιγνώσκονται σε μεταγενέστερο στάδιο», δήλωσε ο διευθυντής του Cancer Research UK και της μονάδας δοκιμών πρόληψης καρκίνου του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Πίτερ Σασιένι. «Το τεστ θα μπορούσε να αλλάξει τους κανόνες στο παιχνίδι για την έγκαιρη ανίχνευση πολλών ειδών καρκίνου και είμαστε ενθουσιασμένοι που είμαστε επικεφαλής αυτής της σημαντικής έρευνας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή