Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο απολογισμός της προέδρου

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ο απολογισμός της προέδρου

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλάει για τις κινήσεις στον εμβολιασμό, τα πεπραγμένα της διετίας, αλλά και τα σφάλματα εν μέσω επικρίσεων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της διετίας της στο τιμόνι της Κομισιόν, θεωρώντας ότι δικαιώθηκε στο θέμα των εμβολιασμών, αλλά παραδεχόμενη και σφάλματα, κυρίως ως προς την καλλιέργεια προσδοκιών. Αύριο η πρόεδρος της Κομισιόν θα απευθυνθεί στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, εκφωνώντας την ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ενωσης» – μια σύνοψη όσων συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε και μια απαρίθμηση των προσδοκιών για το δωδεκάμηνο που έρχεται.  Σε συνέντευξη στη Suddeutsche Zeitung, η Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις αρχικές επικρίσεις για τους αργούς ρυθμούς προμήθειας εμβολίων στην Ε.Ε., σε σύγκριση με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι επικρίσεις έφθασαν στο απόγειό τους στις αρχές του 2021 και αφορούσαν σύσσωμη την Κομισιόν, αλλά και συγκεκριμένα την επίτροπο Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου. «Πηγαίναμε καλά με το χαρτοφυλάκιο των εμβολιασμών και εγώ ήμουν εξαρχής πεπεισμένη ότι η προμήθεια εμβολίων από κοινού, για όλες τις χώρες της Ε.Ε., θα λειτουργούσε», είπε η Φον ντερ Λάιεν. Βέβαια, προσέθεσε, «χρειάστηκε να μάθουμε όλοι πόσο δύσκολο είναι να ενταθούν οι ρυθμοί μιας τόσο περίπλοκης παραγωγής, ώστε να επαρκέσει για 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους, παρότι τα πρώτα εμβόλια είχαν παραχθεί πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Στις αρχές του καλοκαιριού η Ευρωπαϊκή Ενωση έκλεισε το χάσμα με τις ΗΠΑ και πλέον τις ξεπερνά σε ποσοστό εμβολιασμών επί του συνόλου του πληθυσμού. 

Ο κύκλος των συνεργατών

Πέραν του ζητήματος των εμβολίων, μία από τις επικρίσεις προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν ότι, μετακομίζοντας στις Βρυξέλλες το 2019 από το Βερολίνο  –όπου ήταν υπουργός Αμυνας– έφερε μαζί της έναν στενό κύκλο έμπιστων συνεργατών, με τους οποίους επικοινωνούσε και οι οποίοι την καθιστούσαν απροσπέλαστη. «Αυτή η κριτική ασκήθηκε στην αρχή, αλλά είναι κάτι φυσικό όταν κανείς είναι καινούργιος», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, διαβεβαιώνοντας ότι τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «δέθηκαν πολύ μεταξύ τους στη διάρκεια της πανδημίας». 

Η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί την αυριανή ομιλία μια ευκαιρία για να επισημάνει επιτυχίες, όπως η δρομολόγηση και χρηματοδότηση σχεδίων ανάκαμψης για κάθε χώρα – μέλος, οι εμβολιασμοί και η δημιουργία του ψηφιακού πιστοποιητικού για την COVID-19. 

Ως προς τις εξαγγελίες για το μέλλον, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, θα αναφερθεί σε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της οικονομίας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και των κοινωνικών προγραμμάτων, μέσα από μέτρα όπως η δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών και το κοινωνικό ταμείο για το κλίμα. 

Ισχυρό κράτος δικαίου

Τέλος, η πρόεδρος της Κομισιόν έχει εξαγγείλει αυστηρότερα μέτρα για τη διαφύλαξη των αρχών του κράτους δικαίου. Την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν προσέφυγε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας την επιβολή προστίμου στην Πολωνία για τη μη συμμόρφωση προς την απόφαση του 2020, με την οποία ζητούνταν να καταργήσει πειθαρχικό όργανο το οποίο θεωρείται ότι υπονομεύει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Μιλώντας στη SZ, η Φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε ότι η διαδικασία καθυστέρησε. «Πρέπει να γίνουν όλα σωστά. Κόβοντας δρόμο δεν πετυχαίνουμε τίποτα», επισήμανε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η Κομισιόν επιζητεί τον διάλογο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή