ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Διπλάσιες οι ημέρες με θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών στη Γη

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου έχουν πλέον διπλασιαστεί στη Γη, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, βάσει ανάλυσης του BBC

klimatiki-allagi-diplasies-oi-imeres-me-thermokrasies-ano-ton-50-vathmon-sti-gi-561497605

Οι ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών Κελσίου έχουν πλέον διπλασιαστεί στη Γη, σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, βάσει ανάλυσης του BBC.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο, ακραίες θερμοκρασίες καταγράφονται πια σε περισσότερες περιοχές του πλανήτη από ό,τι στο παρελθόν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κλιματική αλλαγή: 200 εκατ. «κλιματικοί μετανάστες» έως το 2050

Κατά μέσο όρο μεταξύ 1980-2009 θερμοκρασίες άνω των 50 βαθμών καταγράφονταν περίπου 14 μέρες ετησίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2010 και 2019, φθάνοντας τις 26 μέρες το χρόνο.

Την ίδια περίοδο, οι θερμοκρασίες άνω των 45 βαθμών συμβαίνουν πια κατά μέσο όρο δύο εβδομάδες περισσότερες μέσα στο χρόνο από ό,τι στο παρελθόν.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Το παράξενο ταγκό του καύσωνα με τον παγετό

Η νέα ανάλυση δείχνει επίσης ότι κατά την τελευταία δεκαετία οι μέγιστες θερμοκρασίες αυξήθηκαν κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2009. Σε μερικές περιοχές (Ανατολική Ευρώπη, Νότια Αφρική, Βραζιλία) η αύξηση στις μέγιστες θερμοκρασίες ξεπέρασε τον ένα βαθμό, ενώ στην Αρκτική και στη Μέση Ανατολή τους δύο βαθμούς σε σύγκριση με τις παλαιότερες δεκαετίες.

«Η αύξηση μπορεί να αποδοθεί κατά 100% στην καύση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δρ Φριντερίκε Ότο, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Αλλαγής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις