ΚΟΣΜΟΣ

Πρώτος Ισραηλινός ηγέτης στην Αίγυπτο

Επειτα από δέκα χρόνια. Συνάντηση Μπένετ και Σίσι στο Σαρμ Ελ Σέιχ

Πρώτος Ισραηλινός ηγέτης στην Αίγυπτο

Στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας συναντήθηκαν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι, σηματοδοτώντας το πρώτο επίσημο ταξίδι Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Αίγυπτο εδώ και μια δεκαετία. Η αιγυπτιακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά θέματα καθώς και τρόπους αναβίωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ διάφορα αραβικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η Αίγυπτος προσφέρθηκε να φιλοξενήσει μια διεθνή διάσκεψη ειρήνης για το παλαιστινιακό ζήτημα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος διαδέχθηκε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου τον Ιούνιο, αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αίγυπτο τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι λεπτομέρειες του ταξιδιού του στη χερσόνησο του Σινά τη Δευτέρα παρέμειναν μυστικές για λόγους ασφαλείας. Μάλιστα, η συνάντησή του με τον Σίσι ανακοινώθηκε μόλις λίγα λεπτά προτού ξεκινήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ανταποκριτή του BBC στην Ιερουσαλήμ, Γιολάντ Κνελ, μια ουσιαστική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες φαίνεται απίθανη, δεδομένου ότι ο Μπένετ εξακολουθεί να αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες ότι μπορεί να συναφθούν συμφωνίες για ανασυγκρότηση στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Αίγυπτος μεσολάβησε για την κατάπαυση του πυρός τον φετινό Μάιο, έπειτα από 11 ημέρες σκληρών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και παλαιστινιακών μαχητικών ομάδων που οδήγησαν σε τουλάχιστον 260 θανάτους στη Γάζα και 13 στο Ισραήλ. Τις τελευταίες εβδομάδες, η εκεχειρία αυτή δοκιμάζεται έντονα από την αύξηση της διασυνοριακής βίας. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε στόχους που ανήκουν στη μαχητική ομάδα Χαμάς, μετά την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του Ισραήλ για τρίτη συνεχόμενη νύχτα.

Ο Νετανιάχου ήταν ο τελευταίος Ισραηλινός ηγέτης που επισκέφθηκε την Αίγυπτο, το 2011, όταν βρέθηκε με τον τότε πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, μόλις ένα μήνα πριν από την εκδίωξή του ύστερα από λαϊκή εξέγερση.