Γαλλία: Προεκλογικές πρεμιέρες Λεπέν – Ινταλγκό

Γαλλία: Προεκλογικές πρεμιέρες Λεπέν – Ινταλγκό

Τον κεντροδεξιό Μπερτράν φοβάται περισσότερο ο Εμανουέλ Μακρόν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά μήνες πριν από τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου, η ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν άρχισε την τρίτη προσπάθειά της να αναρριχηθεί στο Ελιζέ, με κεντρικό σύνθημα τις «γαλλικές ελευθερίες». Ενα σύνθημα που συμπυκνώνει τη στρατηγική της να απευθυνθεί σε ένα πλατύτερο, περισσότερο φιλελεύθερο ακροατήριο, χωρίς να αποξενωθεί από τον παραδοσιακό, ακροδεξιό πυρήνα της.

Ενώπιον 900 οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί την Κυριακή στο ρωμαϊκό θέατρο του Φερζίς, στη νότια Γαλλία, η Λεπέν έκλεισε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, κατηγορώντας τον Μακρόν ότι διχάζει τους Γάλλους με το «διαβατήριο COVID», αλλά και στα «Κίτρινα Γιλέκα», υπερθεματίζοντας υπέρ της «ελευθερίας της μετακίνησης» (δηλαδή κατά των «πράσινων» φόρων στα Ι.Χ.).

Αν και οι δημοσκοπήσεις τη θέλουν να μπαίνει (και να χάνει από τον Μακρόν) στον δεύτερο γύρο, η θέση της έχει εξασθενήσει μετά την αποτυχία του κόμματός της «Εθνικός Συναγερμός» στις περιφερειακές εκλογές. Πρόσθετος παράγοντας ανησυχίας είναι το ισχυρό ενδεχόμενο να διασπαστεί η Ακροδεξιά από την υποψηφιότητα του προβεβλημένου δημοσιογράφου Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος προβάλλει ακραίες θέσεις εναντίον των μεταναστών και, σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις, μπορεί να «κόψει» μέχρι και 8% από το ποσοστό της Λεπέν.

Την ίδια μέρα, η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό ανακοίνωσε τη δική της υποψηφιότητα στην πόλη Ρουάν, σε μια εμφανή προσπάθεια να ενισχύσει το προφίλ της ως πολιτικός που μπορεί να απευθυνθεί στη «βαθιά Γαλλία» και όχι μόνο στους κατοίκους της πρωτεύουσας. 

Ο Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά στενοί συνεργάτες του εξομολογούνται ότι θεωρεί πιο επικίνδυνο αντίπαλό του τον περιφερειάρχη της Ω-ντε-Φρανς, Ξαβιέ Μπερτράν, ισχυρό διεκδικητή του χρίσματος του κεντροδεξιού κόμματος «Οι Ρεπουμπλικανοί». 

Χθες, ο Μακρόν είχε να αντιμετωπίσει έναν άλλο πολιτικό πονοκέφαλο, καθώς ξεκινούσε η δίκη του πρώην υπευθύνου ασφαλείας του, Αλεξάντρ Μπεναλά, ο οποίος ξυλοκόπησε διαδηλωτές την Πρωτομαγιά του 2018, φορώντας μάλιστα κράνος της αστυνομίας. Ο Μακρόν κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε επί μήνες το σκάνδαλο και δεν απέλυσε τον Μπεναλά, μέχρις ότου δοθεί στη δημοσιότητα ενοχοποιητικό βίντεο που δεν του άφηνε κανένα περιθώριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή