Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι ο μουλάς Μπαράνταρ είναι νεκρός

Οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι ο μουλάς Μπαράνταρ είναι νεκρός

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ταλιμπάν διέψευσαν ότι ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους ηγέτες τους σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με αντιπάλους, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν για εσωτερικές διαμάχες στο ισλαμιστικό κίνημα σχεδόν έναν μήνα μετά την νίκη του επί της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης στην Καμπούλ. 

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Σουλάιλ Σαχίν δήλωσε ότι ο μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, πρώην επικεφαλής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, ο οποίος διορίστηκε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης την περασμένη εβδομάδα, δημοσίευσε ηχητικό μήνυμα, στο οποίο απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε σε σύγκρουση.

«Λέει ότι είναι ψέματα και εντελώς αβάσιμα», αναφέρει ο Σαχίν σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι Ταλιμπάν επίσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που φέρεται ότι δείχνει τον Μπαράνταρ σε συναντήσεις στην Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν. Το Reuters δεν ήταν σε θέση μέχρι στιγμής να επαληθεύσει την γνησιότητα του βίντεο.

Οι διαψεύσεις γίνονται έπειτα από φήμες που κυκλοφορούν εδώ και μέρες ότι υποστηρικτές του Μπαράνταρ συγκρούστηκαν με υποστηρικτές του Σιρατζουντίν Χακάνι, επικεφαλής του δικτύου Χακάνι, που έχει την έδρα του κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, στον οποίο επιρρίπτεται η ευθύνη για κάποιες από τις χειρότερες επιθέσεις αυτοκτονίας του πολέμου.

Οι φήμες αυτές ακολούθησαν τις εικασίες για πιθανές αντιπαλότητες ανάμεσα στους στρατιωτικούς διοικητές, όπως ο Χακάνι, και ηγέτες από το πολιτικό γραφείο στη Ντόχα, όπως ο Μπαράνταρ, ο οποίος ηγήθηκε των διπλωματικών προσπαθειών για την επίτευξη μιας διευθέτησης με τις ΗΠΑ.

Οι Ταλιμπάν έχουν διαψεύσει επανειλημμένως τις εικασίες για εσωτερικές διαιρέσεις.

Ο Μπαράνταρ, ο οποίος κάποτε θεωρείτο πιθανός επικεφαλής μιας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως για κάποιο καιρό και δεν μετείχε σε υπουργική αντιπροσωπεία που συνάντησε τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι στην Καμπούλ.

Ο ανώτατος ηγέτης του ισλαμιστικού κινήματος, μουλάς Χαϊμπατουλάχ Ακχουντζάντα, δεν έχει επίσης εμφανιστεί δημοσίως από τις 15 Αυγούστου που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, αν και εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.

Οι εικασίες για τους ηγέτες των Ταλιμπάν τροφοδοτήθηκαν από τις συνθήκες γύρω από τον θάνατο του ιδρυτή του κινήματός τους, του μουλά Όμαρ, ο οποίος ανακοινώθηκε δημοσίως το 2015, δύο χρόνια μετά το συμβάν, προκαλώντας πικρές κατηγορίες μεταξύ της ηγεσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή