Στην ατζέντα ΗΠΑ – Ε.Ε. οι εκπομπές μεθανίου

Στην ατζέντα ΗΠΑ – Ε.Ε. οι εκπομπές μεθανίου

Πρόταση Μπάιντεν για Παγκόσμια Δέσμευση στη διάσκεψη COP-26

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πρωτοβουλία για τη μείωση εκπομπών μεθανίου –ενός από τα πιο περιβαλλοντικά επιβλαβή αέρια του θερμοκηπίου– αναλαμβάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με επιστολή του Τζο Μπάιντεν προς τον Αργεντίνο ομόλογό του Αλμπέρτο Φερνάντεζ, ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής του Φόρουμ των Μειζόνων Οικονομιών για την Ενέργεια και το Κλίμα την προσεχή Παρασκευή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προτείνει στους ομολόγους του να προσχωρήσουν σε μια Παγκόσμια Δέσμευση για το Μεθάνιο, που θα υιοθετηθεί στη διάσκεψη COP-26, στο πρώτο μισό του Νοεμβρίου στη Γλασκώβη. Οι χώρες που θα αναλάβουν τη συγκεκριμένη υποχρέωση θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές μεθανίου από την ενέργεια, την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή και τη διαχείριση απορριμμάτων κατά 30% το 2030 σε σχέση με το 2020.

Οπως αναφέρει το Politico, η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν συγκεκριμένα σχέδια για να επιτύχουν τον στόχο των μειωμένων εκπομπών μεθανίου. Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA) αναμένεται να δημοσιοποιήσει το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο πριν από το τέλος του μηνός. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει νέα νομοθετικά μέτρα για το ίδιο θέμα μέσα στον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις των υπηρεσιών της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν πέρυσι, με τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί η Ε.Ε. προορίζεται να μειώσει τις εκπομπές μεθανίου κατά 29% το 2030 σε σύγκριση με το 2005 (η Ε.Ε. ευθύνεται για το 5% των συνολικών παγκόσμιων εκπομπών). Ωστόσο, κατά την ίδια μελέτη, ο στόχος της μείωσης των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 σε σύγκριση με το 1990 απαιτεί μεγαλύτερες περικοπές και στις εκπομπές μεθανίου (35%-37% σε σύγκριση με το 2005). Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 50% στα επόμενα 30 χρόνια υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,18 βαθμό Κελσίου.

Η μεγαλύτερη πηγή ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου (που αποτελούν τα 3/5 των συνολικών εκπομπών μεθανίου) προέρχεται από τη διαδικασία πέψης αγελάδων και αιγοπροβάτων. Το μεθάνιο είναι πολύ πιο ρυπογόνο από το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά παραμένει στην ατμόσφαιρα για πολύ λιγότερο χρόνο (περίπου δύο δεκαετίες, αντί εκατοντάδων ετών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή