Νέα Ζηλανδία: Οι Μαορί ζητούν αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας

Νέα Ζηλανδία: Οι Μαορί ζητούν αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας

Το κόμμα των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία έχει υποβάλει αίτηση προκειμένου να αλλάξει το επίσημο όνομα της χώρας

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόμμα των Μαορί στη Νέα Ζηλανδία έχει υποβάλει αίτηση προκειμένου να αλλάξει το επίσημο όνομα της χώρας σε Αοτεαόρα, όπως λέγεται στη γλώσσα των ιθαγενών. 

«Είναι πια καιρός τα Te Reo Maori να πάρουν και πάλι τη θέση που τους αξίζει ως πρώτη και επίσημη γλώσσα της χώρας», αναφέρουν οι ηγέτες του κόμματος των Μαορί, Ραγουίρι Γουαϊτίτι και Ντέμπι Νγκαρέγουα Πάκερ, σε ανακοίνωσή τους. «Είμαστε πολυνησιακή χώρα – Είμαστε η Αοτεαόρα». 

«Το όνομα Αοτεαόρα μάλλον θα ενοποιήσει τη χώρα μας παρά θα τη διχάσει», δήλωσε ο Γουαϊτίτι. «Κάποιοι προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν σαν εργαλείο διχασμού, αλλά είναι ένα εργαλείο κατά των αποκλεισμών», σημειώνει μεταξύ άλλων. 

Η αίτηση καλεί επίσης την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει και να αποκαταστήσει επίσημα τα αρχικά ονόματα όλων των κωμοπόλεων, των μεγάλων αστικών κέντρων και των περιοχών όλης της χώρας, στη γλώσσα Te Reo Maori» μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία μέχρι το 2026.

Σημειώνεται ότι η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είχε δηλώσει πέρυσι ότι η αλλαγή του επίσημου ονόματος της χώρας «δεν είναι κάτι που έχει εξεταστεί», αλλά και πως η ίδια είναι υπέρ του να χρησιμοποιούν περισσότεροι άνθρωποι αυτό το όνομα.

Η κίνηση αυτή έρχεται 49 χρόνια αφότου κατατέθηκε στο κοινοβούλιο μια αίτηση που αφορούσε τη γλώσσα των Μαορί και την οδήγησε αργότερα στο να γίνει επίσημη γλώσσα της χώρας.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή